Domov Župnijski list Dogodek Kontakt Kazalo strani
Župnija
ŽPS
Ključarji
Karitas
Ministranti
Pritrkovalci
Jasličarji
Molitvena skupina
Marijina legija
Zbori
Veroučna šola
Dogodki
"Naše povabilo"
Župnik odgovarja
Galerije
Sorodne strani
Misel tedna
Kdor ne misli na druge, bo nekega dne spoznal, da tudi drugi ne mislijo nanj.
(kitajski pregovor)
Zakonske skupine v župniji Črnuče

Lani je minilo dvajset let, odkar je na Črnučah zaživela prva zakonska skupina. Pobudnik in »ustanovitelj« je bil tedanji župnik Anton Marinko. Njegova zamisel je bila, da bi v naslednjih letih vsako leto zaživela po ena skupina, kar se je potem nekaj let tudi uresničevalo.

Prvo leto so se zakonci običajno srečevali v župnišču. Po letu dni, ko so bile prebrodene prve organizacijske in tudi osebne težave, pa so se začele srečevati po domovih, običajno ob koncu tedna. Teme, ki so jih obravnavali zakonci, so bile zelo različne, odvisne pač od sestave vsake posamezne skupine. Večinoma so obravnavale tekste iz Svetega pisma, ki so jih poizkušali razumeti, razložiti in uskladiti z vsakdanjim življenjem ter pereča vprašanja vzgoje in medčloveških odnosov. Seveda so bili večeri namenjeni tudi družabnosti in sproščenim pogovorom, v katerih so se začele sčasoma oblikovati tudi trajnejša prijateljstva. V vseh skupinah je prišlo tudi do odhodov posameznih parov in pridružili so se jim novi. V skupini je običajno pet do sedem parov. Na začetku delovanja skupin je bilo enkrat letno organizirano srečanje vseh zakonskih parov, ki so bili povezani v zakonske skupine. Kar nekaj skupin se je ali se še srečuje tudi izven rednih mesečnih srečanj na raznih izletih, skupaj se udeležujejo prireditev in postali so tudi osebni prijatelji. Člani zakonskih skupin so pogosto postali tudi nosilci različnih dejavnosti v župniji.

Skupine so nadaljevale s svojimi srečanji tudi po odhodu župnika Marinka. V delo se je vključil novi župnik Roman Kušar kakor tudi sedanji župnik Stanko Štefanič, ki se redno udeležuje mesečnih srečanj skupin in spremlja njihovo delovanje. Ustanovljeni sta bili novi skupini z mlajšimi člani, v eni so tudi zakonski pari iz drugih župnij. V župniji se tako zakonci že nekaj časa srečujejo v šestih zakonskih skupinah.

   ©  1996-2016 Župnija Ljubljana Črnuče