Domov Župnijski list Dogodek Kontakt Kazalo strani
Župnija
ŽPS
Ključarji
Karitas
Ministranti
Pritrkovalci
Jasličarji
Zakonske skupine
Molitvena skupina
Marijina legija
Veroučna šola
Dogodki
"Naše povabilo"
Župnik odgovarja
Svetniki meseca
Galerije
Sorodne strani
Misel tedna
Kdor ne misli na druge, bo nekega dne spoznal, da tudi drugi ne mislijo nanj.
(kitajski pregovor)
Zbori

Črnuški farni zbor

Črnuški farni zbor
Začetki organiziranega petja v cerkvi na Črnučah segajo v predvojno obdobje, ko je g. Viktor Grilj ustanovil mešani pevski zbor. Zbor je dokaj močno zaživel, saj so ga sestavljali predvsem mladi pevci, polni elana, željni petja in nastopov. Z leti se je fizično in zdravstveno stanje organista poslabšalo, tako, da ni bil več sposoben opravljati tega dela. Zato je leta 1974 zbor prevzel pevovodja in organist g. Ivan Kociper. Tako je že rahlo upehani zbor dobil nov zagon. Priključilo se je tudi nekaj novih mladih pevcev. Z velikim elanom je šel zbor novim izzivom nasproti. Ker se je pokazala potreba za novimi uglasbitvami psalmov ter ostalimi cerkvenimi melodijami in skladbami, se je g. Kociper dejavno vključil v skladateljstvo. Tako nam je popestril izbor pesmi in ostalih melodij, ki jih z veseljem prepevamo pri bogoslužnih obredih.

Črnuški farni zbor
Črnuški farni zbor
Da je petje na Črnučah kar lepo ubrano, nam pove podatek, da so župniki in ostali gostujoči duhovniki z velikim navdušenjem po svojih močeh prispevali k še bolj ubranemu in raznolikemu petju. Tako je npr. pokojni g. dr. Gržinčič napisal eno svojih skladb prav za Črnuški farni zbor. Zelo dejaven je bil tudi g. Juvan, ko je še služboval na Črnučah. Ne smemo pa pozabiti tudi na našega pevca in nekaj let tudi organista na podružnični cerkvi v Nadgorici, g. Damijana Kurenta. On je z velikim veseljem zbiral stare cerkvene pesmi in jih po potrebi tudi uglasbil. Tako je vsak dodajal kamenčke v mozaiku našega petja.


Črnuški farni zbor
Črnuški farni zbor 2010
V času službovanja g. Marinka na Črnučah, je bilo ustanovljenih nekaj novih zborov, kot npr: mladinski in otroški. Za popestritev cerkvenega bogoslužja je bilo to prav gotovo zelo dobrodošlo. Kmalu so iz teh zborov začeli nastajati novi zbori in vokalne skupine, kar je spet lepo in hvalevredno, saj vsi pojemo v božjo čast. Slaba stran teh delitev pa je prav gotovo v tam, da, ko mladi pevci prerastejo svoj zbor, običajno enostavno prenehajo peti na koru, kajti v bivše zbore nekako ne spadajo več, npr. v farni zbor pa se ne vključijo, saj prej enostavno z njim niso imeli kontakta. To je velika škoda, saj, ker ni priliva mladih pevcev se farni zbor nezadržno stara. Kljub temu pa še vedno nosi glavno breme bogoslužnega petja v cerkvi, saj poje vsako nedeljo pri sv. maši in pri večini petja ob cerkvenih praznikih, vsi ostali zbori pa samo občasno.
Črnuški farni zbor
Črnuški farni zbor
Zato prav lepo vabimo vse zainteresirane pevke in pevce, da se nam pridružijo, saj tudi tu velja, da en sam pevec ne more nadomestiti zbora, pa naj bo še tako dober. Vsak, ki se nam bo pridružil, je zelo dobrodošel, kajti nismo še vrgli puške v koruzo, kot se temu reče, ampak z optimizmom zremo v prihodnost. Sedaj se nam pri igranju na orgle velikokrat pridruži gdč. Darja Ferme, kar daje našemu organistu več možnosti, da nam dirigira, kar tudi prispeva k lepšemu petju pri bogoslužju.

Pevske vaje so ob sredah ob 20. uri v Slomškovem domu. Lahko se nam pridružite tam, ali pokličete g. Kocipra na tel. 01/561 3859. Dobrodošli!

Slavko Levstek


Mešani pevski zbor Romar

Melodija » Mi smo Romarji veseli« se dostikrat sliši na poti v različne kraje Slovenije in preko njenih meja, ko se s pesmijo na ustih odpravljamo na razna gostovanja. Smo mladi (naša zlata sredina je 25 let), ki nas druži ljubezen do petja. Zametke zbora segajo v leto 1990, ko smo pod vodstvom ga. Albine Rebolj in g. Marinka zapeli skupaj trije zbori (dekliški, fantovski, Nadgoriški) Zasedba se je skozi leta spreminjala, vendar na Črnučah ni zmanjkalo novih pevskih upov. Zbor danes sestavlja 40 pevcev.

Naše vaje potekajo ob torkih in sobotah. Vsako drugo in četrto nedeljo pa pojemo pri sv. Maši na Črnučah.

Mešani pevski zbor Romar
Mešani pevski zbor Romar
Enkrat do dvakrat letno se odpravimo na intenzivni vikend, kjer pesmi naučene že med letom dokončno izpilimo in oblikujemo. Ne mirujemo niti med poletnimi počitnicami zato se zberemo na tradicionalnem pevskem tednu v Bohinjski Bistrici, kjer si poleg vaj najdemo čas za zabavo in rast našega prijateljstva. Čofotanje po vodi, sončenje, kartanje, zvečer pa petje ob kitari v dobri družbi. Boljših delovnih počitnic si človek ne bi mogel želeti. Ker pa se vse dobre stvari prekmalu končajo, komaj čakamo na jesen, ko se zopet zberemo. Takrat se znova vidimo na rednih pevskih vajah kjer kaj hitro začnemo z resnim delom . In ravno s takim delom nam je uspelo veliko stvari, s katerim se lahko pohvalimo in smo ponosni nanje. Med njih spadajo spevoigra »Ljubezen in denar« (1998), izdali smo dve avdio kaseti ob 5. in 6. obletnici zbora za 10. obletnico zbora smo romali v Rim (2001), ravno tako smo tega leta izdelali brošuro o zboru. Posebne omembe je vreden obširen in zahteven projekt operet »Miklavž prihaja,« s katero smo gostovali tudi v Munchnu in 16 krat v Sloveniji. Poleg tega smo jo posneli tudi na dveh video kasetah. Ne prepevamo le cerkvenih pesmi. Ohranjamo tudi slovenske narodne in umetne pesmi, s katerimi vsako leto nastopamo na festivalu »Ljubljanski zbori.« Tam smo bili dvakrat razglašeni za »Izbrani zbor ZKD Ljubljana.«

To smo kratko malo mi. Če te mika, da bi se nam pridružil/a v naš zbor le piši na naš elektronski naslov mepz.romar@drustvo-mik.si. Veseli bomo vsakega novega pevca. Če pa si le radoveden/a ali pa imaš kakšno vprašanje ti bomo z veseljem odgovorili.

Zborovodkinja: Karmen Banko

Kontaktni osebi:
Katja Balon (040/747-163)
Aleš Sedušak (031/553-255)

Vir zapiska: www.drustvo-mik.si

Zapisal: Roman Vahčič


Vokalna skupina Domen

Začetki Vokalne skupine Domen segajo v leto 1994, ko se je skupina fantov zbrala pod vodstvom Mojce Premelč z željo, gojiti moško petje v svojem domačem kraju. Od leta 1997, ko je umetniško vodstvo prevzela Karmen Banko, je zasedba v kakovosti hitro napredovala, od leta 2004 skupino vodi Matjaž Prah. Njihov začetni repertoar je obsegal predvsem narodne in umetne pesmi, kasneje pa tudi zahtevnejša dela domačih in tujih skladateljev. Sodelujejo na raznih prireditvah, proslavah, obletnicah,… Preizkusili so se tudi na raznih pevskih tekmovanjih, s katerih so se praviloma vrnili zt odličjem (tekmovanje študentskih pevskih zborov: 1998: najboljši zbor revije, 1999: najboljši zborovodja, 2000: najboljši zbor revije ter priznanje za najboljšo izvedbo ljudske pesmi, Naša pesem 2001: srebrna plaketa in najboljši moški zbor). V letu 2002 so imeli cikel odmevnih koncertov po Sloveniji pod naslovom Dekletu, v okviru Zelenega abonmaja v Cankarjevem domu pa so sooblikovali koncert s simfoniki RTV in Komornim moškim zborom Celje.

Umetniški vodja:
Matjaž Prah je pričel s študijem petja pri prof. Marjanu Trčku na glasbeni šoli Vič in s študijem nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Kasneje se je vpisal na Akademijo za glasbo, kjer je pri doc. prof. Ireni Baar leta 2002 diplomiral.
Njegovo glasbeno pot so v veliki meri zaznamovali zbori. Pel je pri fantovskem pevskem zboru Vasovalci, v vokalni skupini Ecce, v komornem zboru Ave in Slovenicum, dvakrat je bil udeleženec Svetovnega zbora mladih, poje tudi v Komornem zboru N'omen in moškem vokalnem kvartetu ff.
Z RTV Slovenija sodeluje kot producent za vokalno glasbo, leta 2003 je opravljal dela producenta Komornega zbora RTV Slovenija. V tem času je bil tudi producent zgoščenke Pod oknom Vokalne skupine Domen pod vodstvom ge. Karmen Banko. V letu 2004 je nasledil gospo Karmen Banko, ki je Vokalno skupino Domen pripeljala na ugledno mesto med slovenskimi moškimi vokalnimi zasedbami.

Vokalna skupina Domen ima svojega predsednika Borisa Kovačiča, ki je kontaktna oseba. Če vas zanima sodelovanje v tej skupini mu lahko pišete na elektronsko pošto boris.kovacic@telemach.net ali pa se z njim dogovorite po GSM telefonu 041 726 334. Pevske vaje so v župnišču vsako sredo ob osmi uri zvečer. Pri sv. maši pa pojejo vsako tretjo nedeljo ob deseti uri.

Zapisal: Roman Vahčič, dopolnjeno 11.01.2005


Družinski zbor

   ©  1996-2016 Župnija Ljubljana Črnuče