Domov Župnijski list Dogodek Kontakt Kazalo strani
Župnija
Skupine
Veroučna šola
Dogodki
"Naše povabilo"
Svetniki meseca
Galerije
Misel tedna
Duh posta je v tem, da naravnih nagnjenj, čustev, sla in strasti, veselja in žalosti ne uničujemo, marveč z duhom vodimo na pravi tir.
(Franc Saleški Finžgar)
Župnik odgovarja

Če imate vprašanje z duhovnega področja, ga lahko zastavite na tem mestu in nanj bo odgovoril župnik Stanko Štefanič.

Vprašanje lahko zastavite preko elektronske pošte na naslov: zupnija.crnuce@rkc.si

Župnikovi odgovori:
  

Urša, 03.12.2005, 12:56
Spoštovani, zanima me kdaj bi lahko prišla v miru molit v popoldanskih/večernih urah, da je cerkev v Črnucah odprta. Oprostite vprašanju, vendar na tej strani nisem našla odgovora. Hvala za razumevanje.

   Župnik odgovarja:
Cerkev je na Črnučah odprta običajno 30 minut pred sv. mašo, kar se mi zdi, da vam ne odgovarja. Dve možnosti sta, da ostanete po večerni sv. maši še v cerkvi:
A) V ponedeljek, ko imajo molitev člani molitvene skupine Prenova v duhu, ker imajo molitev v zakristiji, bi lahko ostali sami v cerkvi, in
B) V torek po sv. maši, ko imajo molitev člani Marijine legije in ravno tako molijo v ali nad zakristijo.
Možno pa je tudi, da se dogovoriva za popoldanski čas in vam cerkev odprem. Če je možno prej pokličete ali pa me poiščete v župnišču ali v Slomškovem domu in vam bom cerkev odprl. Če želite mir in samoto, je to povsem izvedljivo. Rad pa vidim, da vem kdo je v cerkvi. Če boste izbrala možnost A ali B, boste v cerkvi lahko tako dolgo, dokler bodo omenjeni molivci v cerkvi, kar traja vsaj uro in pol, če ne več.
Dobrodošla!  

Ksenija, 25.01.2006, 11:28
V zadnjem času sem izvedela za 3 ljudi, ki so zboleli za levkemijo in za preživetje potrebujejo darovan kostni mozeg. Sama zaradi dedne bolezni nisem potencialna darovalka, zato pa razmišljam, kako bi čimbolj razširila krog potencialnih darovalcev. Ker sem verna, mi je ravno pri nedeljski sveti maši prišlo na misel, da bi lahko RKC in duhovniki na nek način pozvali vernike, da naredijo nekaj za bližnje in se vpišejo v register potencialnih darovalcev.
Zanima me, na kakšen način bi lahko to dosegli in tudi na koga bi se v zvezi s tem lahko obrnila? Predvidevam, da bi na tak način dosegli kar največji odziv med slovenskimi verniki. Glede na to, da se nam bliža dan bolnikov v februarju, bi bila takrat taka tema še bolj aktualna.
Informacije najdete tudi na naslovu www.ztm.si/php/grid.php/slovenija_donor/uvod.html?Lang=si
V imenu vseh, ki se borijo za preživetje, vas prosim za pomoč.

   Župnik odgovarja:
Glede Vašega predloga za darovalce organov, oz. v tem primeru konkretno za kostni mozeg, Vam predlagam, da svojo pobudo posredujete na Karitas. Pomembno je, da v takem primeru nastopamo enotno in ne kot posamezna župnija. Če bo podana pobuda z »vrha«, bomo lažje s predlogom prišli do ljudi in Karitas je takšna avtoriteta, da lahko poveže delovanje v enoten pristop, ki je pomemben. Najbolje bo, če to predlagate slovenski Karitas, da bodo vso stvar sprejeli.  

Božidar, 09.02.2006, 13:27
Oprostite na vprašanje. Mar je greh, če včasih molimo kot muslimani - naša družina je namreč katoliška, vendar se je hči poročila z muslimanom. Z možem se po takoimenovanih "muslimanskih večerih" pogosto sprašujeva, ali sva zatajila svojega Boga. Na spovedi si seveda ne upam govoriti o tem, saj se mi zdi, da bom naletela na gluha ušesa. Vljudno se vam zahvaljujem za odgovor

   Župnik odgovarja:
Bog je samo eden in samo enega Boga se lahko moli. Z molitvijo nekoga, ali na žalost neke stvari, kar tudi počnejo posamezniki, pokažemo predanost tistemu, ki ga molimo. Molitev je notranje razpoloženje in je dogajanje, ne samo trenutni dogodek. Hkrati je molitev nekoga drugega odklon od prejšnjega razpoloženja in prejšnje pripadnosti in vzpostavlja se drugačno razpoloženje, ki ni pravilno.
Če sedaj živite v versko mešani družini, je prva naloga sprejemanje drugih, sožitje z njimi in spoštovanje prepričanja, ki ga nekdo ima. Tukaj ni nobenega greha. Hkrati pa moramo ohranjat tisto, kar je po notranjem prepričanju naša velika vrednota in sad spoznanja, ki ga nosimo v sebi od mladosti ali poznejših let.
Praktičen nasvet: Pogovarjajte se o eni in drugi veri, živite po svojem prepričanju in ga nikomur ne vsiljujte, hkrati pa ne popuščajte v veri iz nekega ozira, da bo mir. Ni prav, da bi molili drugega boga, saj to sami čutite, sicer ne bi postavili takega vprašanja.
Sedaj živite v dvomu. To je posebno stanje vesti. V dvomu pa se človek ne sme odločati za stvari, ki so pomembne za njegovo prihodnost.
Konkreten odgovor: Moliti drugega boga je greh in to veliki!  

Mojca, 23.03.2006, 20:55
Spoštovani! Kakšen je postopek pridobitve prostora za grob na črnuškem pokopališču?

   Župnik odgovarja:
Pozdravljena Mojca!
Lastnik pokopališča na Črnučah je MOL, upravnik pa Četrtna skupnost Črnuče. Če želite kupiti nov grob, se morate javit na Četrtni skupnosti.
Ne vem, če ta podatek popolnoma drži, vendar je potrebno za nov grob čakati da »pridete na vrsto« in mislim, da ga ni možno prej kupiti-to vam bodo bolj razložili na skupnosti. Možno pa je tudi na starem delu pokopališča odkupiti kakšen grob, ki je zapuščen in nihče več ne skrbi zanj. To pa je možno kadarkoli, če le takšen grob obstaja.
Več in bolj natančnih informacij Vam bodo posredovali na Četrtni skupnosti.  

Mojca, 23.03.2006, 20:55
Spoštovani! Kakšen je postopek pridobitve prostora za grob na črnuškem pokopališču?

   Župnik odgovarja:
Pozdravljena Mojca!
Lastnik pokopališča na Črnučah je MOL, upravnik pa Četrtna skupnost Črnuče. Če želite kupiti nov grob, se morate javit na Četrtni skupnosti.
Ne vem, če ta podatek popolnoma drži, vendar je potrebno za nov grob čakati da »pridete na vrsto« in mislim, da ga ni možno prej kupiti-to vam bodo bolj razložili na skupnosti. Možno pa je tudi na starem delu pokopališča odkupiti kakšen grob, ki je zapuščen in nihče več ne skrbi zanj. To pa je možno kadarkoli, če le takšen grob obstaja.
Več in bolj natančnih informacij Vam bodo posredovali na Četrtni skupnosti.  

Nena, 20.04.2006, 20:23
Pozdravljeni! Našega 5-letnega sina smo letos vpisali v prvi razred osnovne šole. Kako pa je z vpisom glede verouka? Hvala za odgovor.

   Župnik odgovarja:
Spoštovani!
S prvim razredom osnovne šole pričnemo tudi z veroukom. Vpis k verouku pa imamo pri nas v prvem tednu meseca septembra. S seboj prinesete Družinsko knjižico, če jo imate (dobili ste jo ob sklenitvi cerkvenega zakona). Če je nimate pa otrokov rojstni list, ki ga vrnemo, tako da je lahko original. Vsak razred ima verouk ob dveh različnih dnevih in ob različnih urah, da lahko verouk prilagodite ostalim otrokovim obveznostim, če jih ima.
Lep pozdrav.  

Boris, 22.06.2006, 9:52
Spoštovani! zanima me če sem lahko krstni boter otroku, sam sem namreč krščen, ostalih zakrametov pa nimam. V naprej se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

   Župnik odgovarja:
Spoštovani!
Kdor je prejel samo zakrament sv. krsta, ne more biti boter ne pri krstu ne pri birmi. Boter je »garant«, da bo nekdo živel naprej kot kristjan, ki prejema vse potrebne zakramente. Če pa sam ni prejel ostalih zakramentov, ne more garantirati, da bo nekoga vzpodbujal, da bi le ta živel po zahtevah Cerkve.  

Duška, 02.07.2006, 18:33
Pozdravljeni, prosim ker je bil splet okoliščin takšen, da sem se poročila brez Svetega Obhajila in Birme in se je zakon končal že po 8. mesecih, ker je možu bila druga bolj po godu. Vas prosim za nasvet kaj naj storim, ker sem spoznala človeka, ki mu je družina svetinja kot meni, ker je tudi v tem duhu vzgojen in predvsem, ker je tudi moja globoka želja se cerkveno poročiti s svojim moškim. Hvala za nasvet in možno rešitev. Poročila sem se leta 1999.

   Župnik odgovarja:
Spoštovani!
Predvidevam, da ste bila že prvič Cerkveno poročena in je bil zakon veljavno sklenjen in izvršen. Torej ta zakon Cerkveno gledano še obstaja in se ne morete še enkrat cerkveno poročit. To bi bilo možno, če dokažete, da je bil prvi zakon neveljaven. Možni razlogi za to so:

 • Da bivši mož. že ob sklenitvi zakona ni imel resnega namena, da bi živel z vami.
 • Da je bil kdo od vaju v ta zakon prisiljen.
 • Da je kdo od vaju postavljal kakšen pogoj pred zakonom.
 • Da bi kdo od vaju zavračal otroke.
 • Da je kdo od vaju zakrival kakšno psihično bolezen, ki se je pozneje izkazala.

  To je nekaj razlogov, ki sem jih na hitro navedel. Možni so pa tudi drugi, o katerih bi se lažje pogovorila s kakšnim duhovnikom osebno. Če ste bila prvič samo civilno poročena, pa je možna cerkvena poroka. V vsakem primeru se osebno pogovorite z duhovnikom, ki vam bo na ta način lažje svetoval. Lahko pokličete tudi mene na tel. 041 332 674.    

  Sanja, 02.09.2006, 19:27
  Spoštovani! Zanima me ali je lahko boter otroku oseba, ki ima vse zakramente, je poročena vendar samo civilno in ima tudi sama otroka (enega že krščenega, enega pa namerava krstiti). Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

     Župnik odgovarja:
  Boter je lahko oseba, ki ima vse zakramente primerne svojemu stanu: To pomeni:
  Da je krščen in je prejel tudi ostale zakramente, tudi zakrament sv. zakona. Boter je »garant«, da bo krščenca ali birmanca vzpodbujal in opominjal h krščanskemu življenju. Če sam nima vseh zakramentov, ne more dati te »garancije«. Za botrstvo se zahteva tudi zakrament sv. zakona. Torej ne izpolnjujete pogojev in ne morete biti botra.    

  Nataša, 11.10.2006, 21:46
  Spoštovani, zanima me, če sem lahko birmanska botra svojemu sinu. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Sprašujete me, če ste lahko botra svojemu otroku. Lahko pripeljete lastnega otroka k birmi. To je možno, ni pa prav zaželeno. S to stvarjo je takole: Mati je gotovo več, ker je le ena, kot botra. Pri krstu je nemogoče, da bi nadomeščala botro, pri birmi pa je to mogoče. V tem primeru rečemo, da birmanec nima botra, ker je starš namesto botra. Če gre za birmo, boste lahko namesto botra!    

  Dejan, 12.10.2006, 15:13
  Spoštovani, mene zanima kaj bi to pomenilo kaj mi pomeni boter in kdo sme biti boter? Oprostite vprašanju hvala za razumevanje.

     Župnik odgovarja:
  Navajam pogoje, ki so potrebni za botrstvo:
  Botra ima otrok pri prejemu krsta in birme. Pri krstu sta dva botra, pri birmi pa le eden. V obeh primerih ni pomemben spol. Pri krstu sta lahko tudi dve botri ali dva botra, pri birmi pa je ženska lahko botra fantu in moški dekletu. Tu ni nobenih zadržkov.

  1. Da je nekdo lahko boter, mora biti najprej dovolj star, t.j. najmanj 16 let.
  2. Sam mora prejeti naslednje zakramente:
  a - sv. krst
  b - sv. obhajilo in spoved
  c - sv. birmo
  č - če je poročen, mora biti cerkveno (poroka ni pogoj, lahko je samski-a)
  3. Ne sme živeti v izvenzakonski skupnosti.
  4. Živeti mora kot praktičen kristjan (reden obisk sv. maše in prejemanje zakramentov)
  5. Ne sme biti odpadnik od Katoliške Cerkve (nekateri so v tujini izstopili iz Cerkve zaradi plačevanja cerkvenega davka)
  To so osnovni pogoji za dopustno botrstvo. Upam, da si bo kdo lahko s tem pomagal.    

  kosovel, 28.10.2006, 17:28
  Spoštovani,
  Že pred časom (mislim da septembra) sem vam postavil vprašanje glede tega zakaj necerkvena poroka onemogoča, t.i. garant za zgledno življenje, kot ste zapisali v enem izmed vaših odgovorov. To me je izredno užalostilo, saj sem kot kristjan, ki je srečno poročen z ateistko, oče dveh otok od tega en hodi k verouku in se pripravlja na birmo, bil prisiljen odpovedati se prošnji sina, da bom boter, češ da nisem garant, dovolj dober, ali karkoli že. Pri tem sem od vas pričakoval vsaj odgovor na vprašanje, ki pa ga verjetno zaradi dejstva, da je bilo nekoliko težje od ostalih, niste obravnavali. Tako sem ne samo razočaran nad vami, ki ste pismo zatajili, ampak tudi nad vašo miselnostjo, ki mi je pokazala, da sem storil napako ko sem se poročil z ateistko.
  No ampak povem vam, da sem z njo srečen kot z nobeno drugo osebo in po 15letih ni opaziti, da bi se zakon upehal.

  Glede na to, da sem neizmerno srečen tudi v duhovnem življenju, se na vašo ignoranco ne bom preveč oziral, in vam zaželel lep dan.

  Bi bilo pa lepo če bi to pismo objavili na spleti strani.

  Kosovel

     Župnik odgovarja:
  Na Vaše vprašanje sem odgovoril in ni nič težje od ostalih. Povedal sem tudi, da v primeru, če želite biti boter lastnemu otroku, niste boter ampak namestnik botra!!! Ker je biti oče, več kot boter. Botrov bi imel lahko teoretični otrok več tisoč, očeta pa ima samo enega!!! To Cerkev dopušča in je mogoče, samo da v tem primeru rečemo, da ima otrok namestnika botra. Če otroka vzgajate v krščanskem duhu, pomeni, da ste lahko njegov »garant« tudi naprej. Mislim, da to ni tako težko razumeti.
  Glede Vašega psevdonima, pa ne bi razpravljal, ker se Kosovel obrača v grobu! Vi veste s kom razpravljate, pa nimate poguma pokazati svoje identitete, da bi tudi jaz vedel, s kom imam čast si dopisovati. Pa lep dan želim!    

  Aleksandra, 08.12.2006, 11:29
  Spoštovani, zanima me, kako je s krstom mojega otroka. Mož je iz verne katoliške družine, sama sem ateistka (sicer krščena, a ne krščansko vzgojena). Ker pomeni zakon živeti v sožitju in sklepanju kompromisov, sva se po tehtnem premisleku odločila, da se bova poročila samo civilno, otroke pa bo mož vzgajal v krščanskem duhu in jaz ga pri tem ne bom ovirala. Ali lahko to, da sva poročena samo civilno, predstavlja kakršnokoli oviro za krst najinega otroka?
  Naj povem še to, da bi se rada kdaj kasneje, ko bom na to pripravljena, poročila tudi cerkveno, vendar o tem trenutno še ne razmišljava, zlasti zaradi pritiskov s strani njegove družine. Ker konec koncev se mi zdi, da mora biti to prostovoljna odločitev, ki jo čutiš v sebi in ne nepremišljen korak, storjen zgolj zaradi zunanjega izgleda.
  Hvala za vaš odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Opravičujem se zaradi poznega odgovora na vaše vprašanje, glede krsta otroka, če bosta samo civilno poročena.
  Krst otroka je možen ob zagotovilu vsaj enega od staršev, da ga bo tudi krščansko vzgajal. To pomeni, da bo otrok vpisan k verouku in da ga bo pri tem vspodbujal. Tudi boter, ki ga bo imel otrok ali dva botra, mora sam tako živeti, da bo otroku v oporo.
  Torej boste lahko otroka krstili, brez nekih ovir, ob zagotovilu, ki sem ga omenil.    

  kosovel, 17.12.2006, 19:55
  Župnik odgovarja:
  Na Vaše vprašanje sem odgovoril in ni nič težje od ostalih. Povedal sem tudi, da v primeru, če želite biti boter lastnemu otroku, niste boter ampak namestnik botra!!! Ker je biti oče, več kot boter. Botrov bi imel lahko teoretični otrok več tisoč, očeta pa ima samo enega!!! To Cerkev dopušča in je mogoče, samo da v tem primeru rečemo, da ima otrok namestnika botra. Če otroka vzgajate v krščanskem duhu, pomeni, da ste lahko njegov »garant« tudi naprej. Mislim, da to ni tako težko razumeti.
  Glede Vašega psevdonima, pa ne bi razpravljal, ker se Kosovel obrača v grobu! Vi veste s kom razpravljate, pa nimate poguma pokazati svoje identitete, da bi tudi jaz vedel, s kom imam čast si dopisovati. Pa lep dan želim!


  Tako se je glasil vaš odgovor, s katerim se žal nisem mogel zadovoljiti. To, da sem lahko samo namestik botra kot oče, mi je bilo jasno, ni mi bilo jasno to, ali sem sploh lahko boter ali namestnik botra, kot oče, ki ni civilno poročen, in za to sem vas spraševal. In spraševal sem vas o tem ali je sploh pomembno ali je boter/namestnik botra verkveno poročen. Ampak dobro, svoje odgovore bom poiskal drugje. In da, uporabljam psevdonim kosovel kot velik privrženec slovenske poezije. Psevdonim uporabljam, ker se ne želim izpostavljati (to je menda logično, drugače bi prišel do vas osebno), ker se kot katolik zavedam nekaterih slabosti/zastarelostih cerkve, ki jih resnici na ljubo opeva že ves svet. Vseeno pa sem hotel ta vprašanja predelati z vami, kot izjemno spoštovani osebi(iz moje strani), nepristransko (kot to počnejo mediji) in pač da pridem enkrat tej zadevi do dna. Zdi se mi namreč hinavsko, da se nekatera problematična vprašanja in pravila cerkve obravnava brez cerkvenih predstavnikov, zato sem se kot župljan te župnije obrnil na vas in skušal objektivno razjasniti stvar. Začel sem z vprašanjem o pogoju za botra (ki se mi še vedno ne zdijo utemeljeni, ampak pustimo to), nadaljeval pa bi še naprej. Mogoče celo kot nekakšno osebno spoved (pri spovedi tudi ne povemo svoje indentitete, mar ne?).
  Skratka če ponudbo sprejmete, mi prosim odgovorite na tale mejl: murn@walla.com
  Lep dan,
  Kosovel, ki še vedno leži na hrbtu.

     Župnik odgovarja:
  Skušal bom biti še bolj jasen glede pogojev za botrstvo lastnemu otroku. To, da bi v Vašem primeru rekli, da ste namestnik botra svojemu otroku, ni nobena kazen za Vaš, samo civilno sklenjeni zakon. Ta pojem velja v vsakem primeru, tudi če gre za enega od staršev, ki imata cerkveno sklenjen zakon. Še enkrat ponavljam: Oče ali mati, sta več kot boter, ker sta edina na celem svetu, botrov pa bi bilo lahko na milijone v končni fazi, vsaj teoretično. Torej velja isti izraz v vsakem primeru za očeta ali mater, če sta ali pa ne cerkveno poročena, da sta namesto botra, kar je več kot samo boter. Mogoče se to zdi nelogično, vendar je tako!    

  Marjeta, 23.01.2007, 12:21
  Spoštovani, s fantom hodiva že 8 let, opravila sva tudi že pripravo na zakon. Ugotovila pa sva da mu manjka birma. Zanima naju ali bi bilo mogoče opraviti birmo v čim krajšem času in kje, namreč želiva se poročiti začetek septembra. V naprej se vam zahvaljujeva za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Verjetno sta že prej vedela, da fant nima zakramenta sv. birme in bi bilo bolj primerno, da bi se v tem času osmih let pripravil na ta zakrament. Toda je, kar je in v tej situaciji ne gre za to, da bi hitela, ker taka priprava ne da tistega, kar je potrebno, da nekdo res vredno prejme nek zakrament. Nekaj na hitro gotovo ni dobro. Če fant res želi prejeti zakrament, lahko prične s pripravo že sedaj. Normalno pa je, da se priprava prične v mesecu septembru in traja vsaj do velike noči naslednjega leta. V vajinem primeru naj fant prične s pripravo že sedaj, da s tem pokaže resen namen. Oglasita se pri enem od vajinih župnikov ali pri župniku, v katerega župniji stanujeta in se boste dogovorili osebno, kaj je pripravljen storiti. Če imata glede tega kakšne zadržke, ker vama je to mogoče nerodno narediti v domači župniji, se oglasita pri nekomu, ki ga poznata. V bistvu je vseeno, kje kdo naredi pripravo na prejem zakramenta.    

  Agnes, 26.01.2007, 11:59
  Pozdravljeni,
  prosim za odgovor na naslednje vprašanje, kda goduje svetnik, če je otroku ime Jerca.
  Lepa hvala za odgovor.
  Želim vam veliko uspeha pri vašem delu.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Jerca oz. Sv. Jedrt goduje 17. marca.    

  Valentin, 11.11.2006, 20:30
  Spoštovani!
  Ob misli Ksenje (spodaj) se tudi sam vprašujem, zakaj župniki in kaplani na svetih mašeh ne pozovejo k dobrim delom in pomoči ob različnih težavah, ki doletijo ljudi v svojih župnijah. Sam tega še nisem zasledil. Sem pa zasledil, kako duhovniki odkrito pozivajo ob volitvah za karkoli že in delujejo politično namesto da bi skrbeli za duhovnost in dobroto. To me moti vsak dan bolj, tako, da me čedalje manj privlači obiskovanje svetih maš, ki so itak vsako nedeljo enake.

     Župnik odgovarja:
  Se opravičujem za pozen odgovor, ker je vaše vprašanje po spletu nekih okoliščin toliko časa potovalo do mene. Upam pa, da kljub temu ne bo prepozno.
  Predvidevam, da stanujete v neki drugi župniji, ali pa vsaj, da v drugo župnijo zahajate k sv. maši. To, da jo dojemate kot stalnico, ki se ne spreminja, ne bo povsem držalo. Preko cerkvenega leta se tudi s pomenom maše prilagajamo in ima skoraj vsaka nedelja drugo sporočilo, sama oblika pa je res stalna. Če ostanemo zgolj pri zunanjosti, se res ne dogaja kaj alarmantno drugačnega, ker pa gre pri maši za duhovno sporočilo, se je pač treba vanj poglobiti. To pomeni, da pri maši sodelujemo v skladu s cerkveno zapovedjo, ki nam naroča, da moramo biti pri maši pobožno! To pomeni, da sodelujemo, odgovarjamo, poslušamo, pojemo in prebrano razmišljamo. Verjetno vam je ta način znan in ga je le potrebno vključiti ob vstopu v cerkev.

  Glede povabil k dobrim delom pa naslednje:
  Če prihajate k sv. maši v našo cerkev, ste gotovo preslišali številne pozive za dobra dela, ki jih izrekam v svojem imenu, pa tudi v imenu naše župnijske Karitas.
  Z akcijo »Stiska ne pozna počitnic«, v kateri sodelujejo posamezniki s svojimi prispevki, smo samo v preteklem letu pomagali v naši župniji 17-tim družinam pri nabavi šolskih potrebščin, dvema družinama smo omogočili počitnice na morju, 43-tim družinam ali posameznikom smo pomagali pri plačevanju položnic, dvema invalidoma (to je bilo nekoliko prej) smo pomagali pri izgradnji dvigala za lažji dostop do stanovanja (pri tem projektu je bilo skupno zbranega cca 28.000 DEM), 20-tim družinam mesečno pomagamo z osemkilogramskimi paketi hrane, poleg tega pa je bilo razdeljenega prek 1500 litrov mleka, cca 250 kg riža, toliko moke in sladkorja in tudi 2000 litrov raznih čistil. Dvema družinama smo do nedavna plačevali dnevno po dva litra mleka in dva kg kruha – to vse v okviru pomoči potrebnim v naši župniji. V adventu imamo vsako leto akcijo za določen namen. V zadnjem adventu smo zbirali hrano za družine z večjim številom otrok in obdarovali 17 družin s 42 otroki. O igračah, zvezkih, oblekah ipd. niti ne govorim. Ob božičnem koncertu imamo vsako leto akcijo za pomoč kakšni družini, letos in v preteklem letu družini z zelo bolnim otrokom. Pred dvema letoma smo zbrali denar za kompletno centralno ogrevanje družini s tremi otroki (najstarejši v drugem razredu), ki so ostali brez očeta, ki jim je umrl. Ravno tako smo pomagali pri nakupu avtomobila družini, ki ga je potrebovala za prevoz otroka v osnovno šolo, ker je bil na invalidskem vozičku (12.000 takratnih DEM), itd.,itd.
  Kar smo zbirali za misijone (zdravila, za izgradnjo šol, bolnišnic, raznih zavodov), za lačne otroke po različnih koncih sveta, igrače za otroke v Braziliji, Ukrajini, Zambiji… pa sploh ne paše v to rubriko.
  Mislim, da sem naštel dovolj argumentov, da mi lahko verjamete, da ste te stvari preslišal. Ob zbranem sodelovanju in pozornem poslušanju, se to ne bi zgodilo.    

  Karmen, 21.02.2007, 11:38
  Spoštovani!
  Z možem bi rada krstila svojega šestmesečnega sina, vendar ne stanujemo v Črnučah, sva pa se tu cerkveno poročila. Zanima me kaj potrebujemo za krst (dokumente, potrdila...), in glede datuma ga določimo sami ali imate to že določeno. Živimo pa v Vižmarjih. Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Otroka lahko krstita v naši župniji. Potrebno je dovoljenje župnika župnije, v kateri živita. Načelno se to dovoljenje podeli in vama ga bo dal verjetno tudi vajin župnik. Prav je, da on ve, kje bo krščen otrok iz župnije, ki jo vodi.
  Za krst je potreben rojstni list otroka (lahko tudi kopija, saj ga ne zadržim), družinska knjižica, ki sta jo dobila ob sklenitvi zakona in potrdili za botra, če stanujeta v drugi župniji- nista iz župnije kjer bo krst.
  Glede datumov krsta pa tole: Načelno krščujemo pri nas prvo nedeljo v mesecu. Če bi vam ustrezala katera druga nedelja pa tudi ni problem, da se dogovorimo za datum.
  Najlažje se bomo dogovorili, če pridete osebno k meni (Uradne ure: Ponedeljek od 10,00 do 12,00, ali torek in petek od 17,00 do 17,45), ali pokličete na 041 332 674.    

  Izabela, 02.03.2007, 0:30
  Pozdravljeni!
  Sedaj obiskujem katehumenat, ker kot otrok nisem bila krščena (zaradi osebnih razlogov matere, katerim se je oče kot dober mož podredil saj mu je bila bolj pomembna družinska sreča). Kljub temu sem vzgojena v krščanskem duhu, saj mati do tega ni imela zadržkov oz je prepustila skrb za krščansko vzgojo očetu ter njegovim in njenim staršem.
  Torej moje vprašanje je, ali je možno, da imam sedaj ob prejetju zakramenta sv. krsta, birme in obhalila 2 botra. Se pravi krstnega in birmanskega botra? Namreč pred 24 leti je bilo v obeh družinah veliko žalosti, da me niso krstili in že od takrat si 2 sorodnika želita, da bi bila moja botra (pogoje za botra izpolnjujeta), jaz pa ne želim nobenega razočarati!

     Župnik odgovarja:
  Pri krstu je že tako zaželeno, da sta dva botra, kar bi v vašem primeru stvar zelo poenostavilo. Lahko pa je samo en boter. To pa je zopet primerno, da je za birmo drug boter, kar je povsem mogoče in ni nobenih ovir.    

  Nadogorica, 22.03.2007, 2:13
  Sem 30-letna ženska, ki se je odločila za novo življenje in ena od \"stvari\" v njem je tudi Cerkev. Do sedaj sem bila ateistka in sem bila na takšen način tudi vzgajana. Nisem bila krščena niti nisem opravila vseh ostalih zakramentov, pa tudi k verouku nisem hodila.
  Bila sem civilno poročena (cerkveno ne), kasneje sem se razvezala. Iz tega zakona imam otroka, ki do sedaj ni bil krščen (star je 8 let). Sedaj sem v izvenzakonski zvezi z novim partnerjem. Je iz verne družine, bil je krščen, ostalih zakramentov pa ni opravil, saj pripadnost veri v njegovi družini izkazujejo drugače kakor z obiskovanjem cerkve. Pred kratkim se nama je rodil otrok (nezakonski).
  Ker se imava s partnerjem namen civilno in cerkevno poročiti, naju zanima, kaj vse je potrebno, da bova to lahko naredila. Istočasno naju zanima, kaj morava narediti, da lahko krstiva oba otroka. Predvsem za mojega starejšega otroka me zanima, ali bi moral biti pri krstu in ostalih zakramentih prisoten tudi njegov biološki oče (kar je v našem primeru neizvedljivo). Hvala za odgovor,
  Vaša \"ta nova\" :-)

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Vesel sem vaše pošte in Vaše odločitve in verjamem v resen namen, ki ste ga s tem pokazala. Ker ste iz naše župnije, bi bilo najbolj primerno, da se o tem osebno pogovoriva. Da Vas ne bo strah tega obiska, Vam povem, da je možen tako krst otrok, kot tudi vajina cerkvena poroka, če imata oba resničen namen, da to opravita. Lažje se bomo o tem pogovorili, kot pa, da to rešujemo v pisni obliki. Dobrodošla ob ponedeljkih med 10,00 in 12,00 uro, ali pa v torek in petek med 17,00 in 18,00 uro. Če me pokličete na 041 332 674 pa se lahko zmenimo tudi za drugo uro, ki vama bolj ustreza.    

  Gregor, 26.03.2007, 13:52
  Zanima me, če se da najprej cerkveno poročit in šele na to civilno, ali je obvezen obratni vrstni red?
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Za to, da je cerkveni obred pred civilnim, bi bilo potrebno načelno dovoljenje na upravni enoti, kjer imate stalno bivališče, vendar že nekaj let to ni nujno. Torej je brez posebnih zapletov možna cerkvena poroka pred civilno.    

  Tina, 05.10.2007, 10:47
  Spoštovani!
  Boli me, da smo mnogi tako mlačni kristjani, ki težimo le k izpolnjevanju verskih dolžnosti in služenju nebes z dobrimi deli. Kje pa je ljubezen do Jezusa, zdi se mi premalo poudarjano, da nam je Jezus s svojo krvjo prislužil večno življenje in nas odkupil od grehov. Mi pa se tako radi ponašamo s svojimi deli, čeprav nas božja beseda svari pred tem, mislim da v Pismu Galačanom,

  Ob koncu maše mi je tudi kar težko, ko z otroki zdrdrate molitve. Ali se je res možno z Jezusom, Kraljem in Stvarnikom vsega tako pogovarjat, da ga v nekaj sekundah prosiš za blagoslov, odpuščanje, starše...(\"Jezus, blagoslovi me\"). Na ta način tudi otroci težko dojamejo, kdo je pred njimi in s kom se v resnici pogovarjajo, ostali pa niti sape ne uspemo zajet, kaj šele da bi zbrano prosili Gospoda za vse to, kar je zajeto v tej molitvi. Brez zamere, miru in vse dobro vam želim, ter če je možno prosim za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Mirne vesti lahko povem, da je naše oznanilo, oznanilo Kristusovega odrešenja. Sam osebno tolikokrat poudarjam, da je delo odrešenja Kristusovo in mi ga zgolj sprejemamo. Glavno in edino zasluženje je njegovo. Kar se tiče stvari, ki jih na ta ali oni način naredimo v življenju, pa ima vsak vso pravico, da jih je vesel. Pošten človek ve, da je to posledica talentov in darov, ki jih je prinesel s seboj na ta svet - torej so božji dar in kot take naj jih sprejema.

  Ja, dvakrat se je zgodilo, da smo po sobotni večerni maši na hitro zmolili molitev z otroki. Ja, dvakrat! Veste, imamo vsako soboto zakonsko skupino, ki se prične ob 20,00 in konča po 23 uri. Mislim, da so otroci zmogli to molitev in jim ni zmankalo sape, da bi jo tudi mi odrasli z lahkoto. Žal nisem opazil, da bi videli karkoli pozitivnega ali lepega, kar se dogaja, pa mislim, da je tudi kaj takega že bilo in bi bilo mogoče tudi vredno omembe.
  Lep pozdrav in hvala, saj mi je vaše pismo dalo nekaj teme za premislek.    

  maja, 22.11.2007, 19:40
  lep pozdrav! sem v velikem dvomu...starši so me od majhnega vzgajali v katoliški veri, rada imam cerkev in vse povazano z njo. zato bi se nekega dne rada cerkveno poročila, ter svoje otroke vzgajala v svoji veri. problem je ta, da imam fanta ki ni moje vere, je pravoslavec ... skupaj načrtujeva prihodnost in velikokrat se kljub moji ljubezni pojavi vprašanje, če sem v mojem primeru sedaj prisiljena izbirati: vera ali on? zanima me, kako je s tem če se dva ki nista iste vere poročita? bi se jaz v tem primeru lahko poročila v svoji cerkvi, v svoji veri? bi lahko najin otrok bil krščen?
  prosim vas za odgovor in vas lepo pozdravljam!

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Vaš dvom lahko razrešiva. Nobenega strahu ni potrebno imeti, da bi morala zapustiti svojo vero. Če se imata rada, kar ne dvomim, je povsem možen kompromis med vama. En drugemu pustita svobodo izražanja vere in vsak lahko ohrani svojo, sodeluje v svoji Cerkvi pri liturgiji in ostalem življenju, ki spada zraven. To je stvar vajinega dogovora in razumevanja.
  Poroka je možna brez posebnih zapletov. Ko se bosta dogovorila, kje bo poroka, se bosta dogovorila z župnikom in on prosi na škofiji za spregled, ki ga dobi in potem je poroka možna. Vsak od vaju priloži krstni in samski list, ki ga dobi v župniji krsta.
  Krst otroka je možen, seveda z gotovostjo, ki jo dobi župnik ob vaši obljubi, da ga boste vzgajali po nauku Cerkve.
  Še lažje bo vse skupaj, če se oglasite osebno pri svojem župniku, ki vam bo lahko dal še dodatne informacije.    

  Tadej, 12.12.2007, 23:25
  Spoštovani,
  v zadnjem času se nekoliko spogledujem z mislijo, da bi spet prišel kaj v cerkev/Cerkev. Do birme sem sicer redno hodil, potem pa 15 let ne več. Zanima me, če obstaja kakšno poučevanje za tiste, ki smo že skoraj vse pozabili. Če ja, kje? Pa, če priporočate kakšno literaturo? Začel sem brati Sveto pismo, pa me je predvsem zbegalo. Kako je lahko v Sveti knjigi katoličanov toliko klanja? Naj ne bi bile tu predvsem molitve? Notri so seznami imen, opisane bitke, zelo krute stvari ...
  Sicer je pa trenutno glavni problem, ki me bega, ko se odločam za morebitni ponovni prihod v Cerkev, da me izjemno moti pedofilija v Cerkvi. Zanima me, kako vi gledate na to. Je pedofil duševni bolnik ali kriminalec? Kako bi razložili/prepričali nekoga, da se tudi s tem da preživet. Ker dejstvo je, da obstaja, ne? Ali mislite morda, da so vse napihovanja medijev? Meni se zdi, da bi bilo dobro ukiniti celibat, in da je Cerkev sama kriva za pedofile, če pa moškim odreka tako telesno sprostitev. Sprašujem se vsemogoče ...
  Ker spadam ravno v vašo župnijo, vas kar oblegam z vprašanji ...
  Vnaprej se vam že zahvaljujem za potrpežljivo branje in za odgovore.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovani!
  Se opravičujem za tako pozen odgovor. Navedli ste, da ste iz naše župnije in Vas vabim, da se brez predsodkov, z vsemi temi vprašanje oglastite pri meni.
  Dobrodošli!    

  maja, 02.01.2008, 15:38
  Mene zanima starost za krstnega botra, namrec poznam osebo ki je bila stara 15 in je lahko sla za krstno botro, tukaj pa navajate da lahko gre star le 16 ali je mozno da gres tudi ce si star 15 in da imas krst, obhajilo, spoved in birmo?... hvala!

     Župnik odgovarja:
  Pogoji, ki jih navajate za botrstvo so pravi. "Cerkvene" polnoletnost je za fante pri šesnajstih letih in za dekleta pri štirinajstih. Torej bi se teoretično cerkveno kdo poročil ob navedeni starosti. Drugo je, če je to pametno?! Za botrstvo pa velja, da mora biti boter star 16 let. Bi verjel, da je bil kdo boter tudi prej, ker pač duhovniki verjamemo, da je nekdo toliko star, kot navede in tega ne preverjamo, žal je tako. Po cerkvenem pravu, pa ne bi mogel biti boter.    

  natalija, 27.01.2008, 18:31
  Spoštovani, pred mesecem dni sem rodila punčko LANO, zdaj pa me strašijo da pod tem imenom ne morem krstiti svojega otroka. Mi lahko to malo razložite kako je s tem imenom LANA?

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana.
  Lana bi bila lahko krščena, saj je že kar nekaj takih imen. Njen zavetnik pa je Landelin. To sta dva svetnika, en je bil opat v nekem francoskem samostanu (goduje 15.6), drugi pa je nemški mučenec, ki goduje 22.9.    

  matej, 19.02.2008, 18:53
  Spoštovani, zanima me če te lahko poroči škof?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Seveda lahko škof poroči, tukaj ni ovir. Ovire so drugje, če bi se ga dalo dobiti, da bo imel prost termin, ker ima veliko birm in vsega ostalega dela. Pač lahko poskusite s tem. Seveda pa morate stvar urejati preko domačega župnika.    

  jan, 23.02.2008, 21:29
  Mene pa zanima, če je zakrament sv. birme možno prejeti tudi v kateri drugi župniji, mislim če bi se lahko prepisal v sosednjo župnijo, saj po zdajšnjih izgledih najbrž ne bom mogel k birmi v domačem kraju, saj mi kaplan to onemogoča. Moja botra ima vse zakramente(krst, birma, sveti zakon)a gre k maši le za večje praznike. Vzgojena je bila v komunistični družini kjer niso bili verni. Pred poroko je naredila vse potrebno, saj je čutila da to želi. Mislim da je poštena, nikoli mi ni storila zla... Potrdila od kaplana nisva dobila, saj misli da ni primerna za botro, ker ni vsako nedeljo pri maši. V cerkev ne gre, ker ji ob pogledu na osebe ki niso niti kanček poštene, pa hodijo v cerkev špilat hinavščino! Imam veliko sorodnikov, a kljub vsem zakramentom ne hodijo redno k maši. V botri vidim vzor, pa čeprav ni vsako nedeljo pri maši. Mogoče bi bilo v sosednji župniji drugače. Ne vidim druge rešitve, kakor pa da mi bo mama botra. Če bo to moji župniji v ponos, pa naj bo. Počutim se prizadetega, saj oseba ki je po mojih merilih stokrat bolj poštena, kot pa tisti ki so vsak dan pri maši v prvi klopci, poleg tega pa je birma že 6.aprila 2008, jaz pa sem brez botre. Sem iz Bele Krajine, a prosim za pomoč.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Birma je v sosednji župniji možna, toda to mora dovolit domači župnik. Ko dobiš birmanski listek, greš lahko kamorkoli. Birmanski listek pa izda katehet - v tem primeru kaplan in če ne izda dovoljenja za birmo doma, ga verjetno tudi za drugo župnijo ne bo dal. Tudi potrdilo za botro mora izdati domači duhovnik in tako smo v tem primeru v začaranem krogu. Ne morem se spuščati v presojanje kaplanovega dela, ker ne poznam nikogar od vaju z botro.
  Nekaj bi pa dodal: Naša župnija je precej večja od katerekoli v Beli krajini, ker jih poznam, saj sem tudi jaz tam doma. Do sedaj še nisem doživel, da bi kdo vsak dan špilal hinavščino v prvi klopi, oz. vsaj v prvih treh do štirih ne, ker ni nikoli nikogar tam, so pa po ostalih klopeh in mislim, da je pri vas tudi tako. Torej je bilo govorjenje o ljudeh, ki jih NI. Ne sprejemam takega govorjenja, da se nekdo povzdiguje nad ostale in jih daje v kanto za smeti, sebe pa poveličuje. Tako govorjenje je prav tako velika hinavščina, saj kritizira Cerkev, hkrati pa od nje zahteva neke ugodnosti. Dobro bi bilo razmisliti tudi v tej smeri.    

  dominik, 02.03.2008, 18:50
  Lep pozdrav, zanima me vaš odgovor glede opravljanja pokore, oz. zadoščenja.
  Po opravljeni sv. spovedi sem dobil za pokoro, naj sodelujem oz. \'se vklopim\' pri molitvi križevega pota, ki je ravno takrat potekal v cerkvi. Z mislimi in \'vzkliki\' sem bil pri molitvi in sem hotel pri njej polno sodelovati vendar na žalost nisem imel poleg knjige iz katere bi bral oz. odgovarjal na določene postaje križevega pota. Knjig namreč ni bilo ravno veliko. Zanima me, če sem opravil pokoro oz. zadoščenje za grehe, saj to je bil moj namen? Hvala lepa za odgovor in lep dan še naprej!

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Za opravljanje pokore je najpomembnejši namen. V tem primeru je bilo to sodelovanje pri molitvi križevega pota. V kolikor vem, ste sodelovali z odgovori in vzkliki, ki so pri križevem potu in imeli namen opraviti pokoro, to ste tudi naredili in s tem tudi zadoščenje. Kar mirno vest.    

  Vesna, 12.03.2008, 10:30
  Sem lahko botra pri krstu, čeprav sem se ločila, poročena sem bila cerkveno. Ne glede na to hodim k sv. maši in molim, tudi hčerko vzgajam v krščanski luči, hodi k verouku in po večerih doma moliva rožni venec? Hvala za čim prejšnji odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Če ste ločena, to ni ovira, da ne bi mogla biti botra pri krstu in birmi, če živite sama s svojo hčerko. Botra ne bi mogla biti, če bi sedaj živela v izvenzakonski zvezi ali bi se ponovno civilno poročila. To pa iz vašega vprašanja ne razberem, da bi se zgodilo, zato ste lahko botra.    

  Ana, 24.03.2008, 22:55
  Ali se lahko poročim cerkveno? Sem samo krščena. Kaj pomeni, če prosim za "spregled"?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Tudi, če ste samo krščena, se lahko poročite cerkveno. Za spregled bo prosil tisti župnik, kjer se boste poročila. To pomeni, da v vašem imenu prosi škofa, da mu da dovoljenje za to poroko. Običajno to dovoljenje (spregled, da niste bila pri prvem obhajilu in birmi) tudi podelijo, če le imate resničen namen, da se poročite.    

  Aleš, 09.04.2008, 18:25
  Zanima me ali je možno, da se oba bodoča zakonca cerkveno poročita kljub temu, da ima samo eden od njiju opravljene vse zakramente, drugi pa nobenega.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Kljub temu, da en od bodočih zakoncev nima vseh zakramentov, se lahko cerkveno poročita. Pogovoriti se morate z župnikom župnije, kjer ima krščeni stalno bivališče. Naredili boste zapisnik pred poroko in župnik bo zaprosil za dovoljenje na škofijo, kjer ga tudi dobi. Načelno se zahteva, da nekrščeni opravi zakramente, vendar je vprašanje, če je to smiselno, ker se ponavadi mudi in nima pomena, da nekaj na hitro opravimo, ker to nima pravega učinka.
  Nekrščeni partner mora imeti dve priči, za dokaz, da še ni bil poročen in je še samski. Podpisati bo moral tudi izjavo, da krščenega partnerja ne bo oviral pri njegovem verskem življenju in bo dovolil, da so otroci krščeni. Če se tega pozneje ne drži, bi krščeni eventuelno lahko celo zahteval cerkveno ločitev zakona.
  Toliko na kratko, ostalo vam bo razložil domači župnik, ki ima edini pravico, da ureja takšno sklenitev zakona.    

  dominik, 10.04.2008, 12:51
  Zanima me, če je opravljanje oz. govorjenje resnice o človeku brez slabega namena greh? Nek duhovnik mi je dejal, da če povem resnico, potem to ni nič narobe. Drugače je seveda z obrekovanjem pri katerem lahko z lažjo škodim človeku in tako lahko nastane smrtni greh. Zanima me tudi, če govorjenje o človekovih dobrih lastnostih (vrlinah, dejanjih) spada pod opravljanje in greh, ali pa je to nekaj samo po sebi dobrega in koristnega?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Mogoče še nekoliko bolj natančno razložim ta dva pojma.
  1. Opravljanje je pripovedovanje resničnih slabih lastnosti nekoga, ki jih mogoče samo mi poznamo z namenom, da bi tej osebi škodovali. Čeprav so resnične, je to greh, ker je namen škodovati.
  2. Obrekovanje pa je širjenje lažnivih stvari o nekom, ravno tako z namenom, da tej osebi škodujemo. To je gotovo velik greh.
  Jasno pa je, da je govorjenje o vrlinah nekoga nekaj lepega, zlasti, če nam to uspe v družbi, kjer ravno to osebo opravljajo ali obrekujejo.    

  ksenija, 10.04.2008, 13:32
  Prosila bi vas za nasvet. Z možem bi rada krstila sina Žaka. Brata sva izbrala za krstnega botra, ima vse zakramente, ampak redno ne hodi k maši. Občuduje najine otroke (Žak je tretji) in sem prepričana, da mu bo v pravem smislu stal ob strani. Vprašanje je ali je lahko boter?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Glede botrstva vašega brata otroku sami čutite, da nekaj manjka, sicer ne bi postavili tega vprašanja. Od botra se pričakuje ne samo, da ima "opravljene" vse zakramente, ampak tudi življenje po cerkvenih zapovedih, sem pa spada redni obisk sv. maše.
  Sem prepričan, da je dober človek in če sprejme botrstvo se bo tudi malo potrudil glede obiska sv. maše in tudi na ta način pomagal Žaku pri njegovem duhovnem zorenju. Mogoče pa ga bo sam Žak pozneje k tebu vspodbujal ob pripravi na prvo obhajilo in birmo in bosta drug ob drugem zorela. Če bo dober boter vam jaz ne morem garantirat, pa tudi vi ne, saj ne vemo kaj pride v življenju, todo če bo boter z veseljem že ob krstu, upajva, da bo vse v redu. Kar vzemite ga za botra.    

  suzana, 19.04.2008, 20:59
  Ali je lahko birmanski boter nekdo, ki ima opravljene vse zakramente do birme, redno obiskuje svete maše, spoved, vse kar je potrebno. Zares je dober človek. Ima pa otroka, vendar uradno ne živi v zunajzakonski skupnosti.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Če oseba, ki jo imenujete, ne živi v izvenzakonski skupnosti, pa ima opravljene vse ostale zakramente, je lahko boter.    

  Eva, 27.04.2008, 11:09
  S partnerjem se nameravava poročiti. Zanima pa me, ali je lahko moja poročna priča moja mami?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Mislim, da naju je slučaj pred dnevi povezal tako, da sva o tem že osebno govorila in veste, da je mama lahko priča pri poroki, res pa je, da se prav pogosto to ne dogaja.    

  Saša, 28.04.2008, 12:55
  Pozdavljeni, mene pa zanima ali je lahko boter oseba Grške pravosalvne vere - starši so katoliki oba z vsemi zakramenti vendar boter bi bila pa oseba pravoslavne vere, ki ne živi v Sloveniji. Je to sploh možno? Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Žal takšno botrstvo pri nas še ni možno.    

  Nataša, 05.05.2008, 0:07
  Pozdavljeni, mene pa zanima ali je lahko boter oseba Grške pravosalvne vere - starši so katoliki oba z vsemi zakramenti vendar boter bi bila pa oseba pravoslavne vere, ki ne živi v Sloveniji. Je to sploh možno? Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Odgovori pri cerkveni poroki so zelo enostavni. Če bo poroka z mašo, so mašni odgovori, ob tem pa še trikrat potrdita z DA vajino privolitev (da sta se svobodno odločila, da sprejemata otroke in da jih bosta vzgajala po katoliški veri), nato je pa še izjava: jaz... vzamem tebe ... za svojo ženo(moža) in obljubim, da ti bom ostal(a) zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju in te bom ljubil(a) vse dni življenja. Če pa ni maše, je pač samo ta drugi del.    

  Maja, 14.05.2008, 11:53
  Spoštovani!
  Sem z Raven na Koroškem stara sem 23 let in brez svete birme. Ker se imam namen poročit, bi jo rada zdaj prejela. Problem nastane, da so pri nas predavanja popoldne. Ne morem se jih udeležit, ker delam samo popoldne poleg tega sem jih pa že zamudila. Željo imam še to leto biti birmana. Zanima me, če me lahko napotite v kakšno drugo župnijo. Zelo bom hvaležna za vaš odgovor. Hvala lepa.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Najbolj enostavno bo, če greste k domačemu župniku, ker se mi zdi, da vam bo pripravljen pomagat in vam bo on lahko svetoval za župnijo, ki je v vaši bližini. Res pa je, da se priprava na birmo za starejše prične v septembru ali najpozneje v oktobru. Sam osebno ne vem za nobeno župnijo, kjer bi v tem času pričenjali s pripravo. Pri nas jo bomo ta mesec zaključili in če bo kakšen kandidat jo začenjamo spet v septembru.    

  Tina, 01.06.2008, 8:18
  Pozdravljeni!
  Maj je Marijin mesec, mesec šmarnic zato se vsak dan srečujemo pri sveti maši. Svoje dni smo vsak dan molili litanije Matere božje, danes pa žal ni več tako. Priznam, da je bilo nam otrokom to včasih odveč, pa vendar mi sedaj ostaja izredno lep spomin na molitve litanij.
  Ali mi lahko razložite, zakaj se ne moli več litanij vsak dan pri šmarnicah in zakaj v petek (30.5.08), ko je bilo Srce Jezusovo, ravnotako ni bilo litanij Srca Jezusovega?
  Na žalost te prečudovite ljudske pobožnosti izginjajo iz naših cerkva, iz naših hramov, s tem pa po malem tudi iz našega življenja in ostajajo samo še spomin preteklosti.
  Hvala za vaš odgovor!

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Pravite, da ni bilo litanij - bile so in to vsak dan. Ker nikjer ne piše, da morajo biti v župnijski cerkvi, smo jih imeli vsak dan v Nadgorici, tudi litanije Srca Jezusovega na praznik!    

  Julija, 17.06.2008, 22:56
  Pozdravljeni!
  Sem katoliske vere. Partner (sva neporočena) je evangeličanske vere. Otroka bomo krstili v katoliški cerkvi. Zanima me, ali je najinemu otroku lahko boter nekdo, ki je evangeličan. Ima lahko otrok več botrov (npr.3)? Lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Da je nekdo boter v Katoliški Cerkvi, mora biti z njo v polni povezavi, se pravi, da je krščen in birman v Katoliški Cerkvi, kar jasno pogojuje tudi sv. obhajilo. Če je poročen, mora biti cerkveno. Pri krstu sta lahko(zaželjeno) dva botra, ne pa več. Lahko je tudi samo eden.    

  Jasmina, 02.07.2008, 23:28
  Ima lahko otrok pri krstu dve botri (obe ženski)? Kdaj goduje Daša?

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Načelno sta lahko dve botri, ni posebnih ovir za to. Daša goduje 25. oktobra - Darija, rimska mučenka, umrla 305 leta.    

  Silvija, 10.07.2008, 18:13
  Spoštovani! Leta 1991 je Župnijski urad Ljubljana- Črnuče(odg. A. Marinko) izdal knjigo Čudeži se še dogajajo-org. Miracles do happen, avtorjev: sestre Briege McKenna in Henry Libersat-a.Nujno bi rada navezala stik s sestro Briege. Mi morda lahko pri tem pomagate? Najlepša hvala za kakršenkoli odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Sam Vam osebno ne morem pomagati, ker te knjige ni več. Takratni župnik, ki jo je izdal, pa je sedaj v župniji Prečna pri Novem mestu. Obrnite se na ta naslov in on Vam bo lažje pomagal.    

  tatjana, 07.08.2008, 15:36
  Spoštovani! Zanima me ali je lahko eden od staršev tudi otroku krstni boter! Najraje bi bila otroku sama botra,ker imam težavo z izbiro botra. Eni ne priznavajo krščanske vere, eni to in to in to.....najraje bi bila sama botra. Za odgovor se najlepše zahvaljujem!

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Ker sem bil na počitnicah sem pozen z odgovorom. Žal ne morete biti botra svojemu otroku, ker ste mu kot mati veliko več. Saj ni potrebno, da je boter sorodnik. Boter je lahko kdorkoli, ki živi kot kristjan, se pravi, da je prejel vse zakramente.    

  Martina, 02.09.2008, 10:43
  Pozdravljeni! Moj otrok je bil krščen pri nas v Črnučah in smo tudi tu doma. Lansko leto je pričel hoditi v prvi razred devetletke, vendar se ni želel udeležiti verouka, zato ga k temu nisem silila. Sem mu pa velikokrat razlagala o veri in življenju Jezusa. Sedaj (začel je obiskovati drugi razred) si želi hoditi k verouku. Je to možno?

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Seveda je možno, da vaš otrok pride v drugi razred verouka. Oglasite se osebno, da ga prijavite, dobite delovne pole in se odločite kdaj bo prihajal k verouku.    

  Irena, 02.09.2008, 13:17
  Pozdravljeni! Zanima me glede potrdil o zakramentih, ki jih izda župnik, če se poročim in če krstim otroka v drugi župniji. Ali mora dati potrdila meni in botrom o zakramentih, kljub temu, da ne gremo vsako nedeljo k maši? Ali lahko krstim otroka v kateri koli župniji želim? Zanima me še kdaj goduje Tia in kaj pomeni njeno ime? Hvala za vaš čas in odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Če želite, da je poroka v drugi župniji morate nujno dobiti dovoljenje domačega župnika. To je pogoj, saj vas ne sme noben župnik brez tega dovoljenja sprejeti in poročiti, ker bi bila poroka neveljavna. Imate pa vso pravico, da izberete župnijo, kjer bo poroka, tega vam ne more nihče preprečit.
  Za poroko potrebujete krstni in samski list, ki ga dobite v župniji krsta. Oba formularja sta na enem listu in vam ga na vašo zahtevo tamkajšnji župnik, kjer ste krščena, mora izdati.
  Botrom izda potrdilo, da so lahko botri, župnik župnije kjer živijo. Za to potrdilo pa je potrebno, da ta oseba živi kot kristjan: da je prejel vse zakramente (krst, obhajilo, birma in če je poročen, da je poročen cerkveno9, ter da obiskuje nedeljsko bogoslužje.
  Otroka tudi lahko krstite drugje, kar mora dovolit domači župnik in morate za krst drugje imeti dober razlog (npr. da se boste preselili v prihodnjosti v tisto župnijo).
  Imena Tia ni v krščanskem koledarju, lahko pa bi godovala na Otilio, ki je bila alzaška kneginja in je umrla leta 726. Pomena tega imana ne poznam, goduje pa 13. decembra.    

  Maja, 03.09.2008, 14:11
  Pozdravljeni! Zanima me, ali je možna krščanska poroka med kristjanko in pravoslavnim? Kaj pa v praktičnem smislu? Je razkorak med omenjenima verama velik za družinsko življenje? Sama mislim, da je zelo podobno in da je večja razlika le v zamiku praznovanj.
  Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Poroka med katoličanom in pravoslavnim (vsi pa smo kristjani) je možna. To bo uredil župnik župnije kjer se bosta poročila. Oba morata imeti krstni in samski list, opravita tečaj pred poroko, pri župniku uredite zapisnik pred poroko in na podlagi tega zapisnika župnik napiše prošnjo škofu, da dovoli takšno poroko. To dovoljenje bosta zagotovo dobila, le dovolj zgodaj se morata oglasit pri župniku, kjer bo poroka, da bo imel dovolj časa, da vse uredi, ker je kar nekaj administrativnega dela.
  Glede teologije se s pravoslavnimi ne razlikujemo bistveno, razlika je v načinu življenja duhovnikovm ku so tam lahko poročeni, če pa niso poročeni živijo kot menihi v samostanu. Ne more pa se nekdo tudi pri njih poročiti takrat, ko je že duhovnik. Poročiti se mora pred tem.
  So še razlike v priznavanju papeške službe.
  Zamik praznikov pa je zgolj stvar uporabe drugega koledarja.    

  Saša, 06.09.2008, 10:08
  Pozdravljeni! Doma sem iz kraja Vojnik. Lepo bi Vas prosila,če mi lahko malo svetujete? L. 94 sem se poročila civilno in cerkveno. Takrat sem bila stara 19 let in imela sem že otroka starega 3 leta, ki pa ni bil od moža. Cerkveno sem se poročila na željo svoje babice, ki pa je že žal pokojna. V zakon pa sem seveda privolila zaradi socialne stiske (stanovanja, strahu, otroka...), nikakor pa ne iz ljubezni. V zakonu sem bila dosti posiljena, ko je botroval alkohol. Takrat sem samo človeka, s katerim sem se poročila samo spoštovala. Ker pa je bilo v zakonu veliko alkohola in pretepanja ter bežanja z otrokom, sem se po 5-ih letih ločila in sva z hčero odšle živet k mojim staršem. L. 99 sem se ločila in od takrat ne živiva več skupaj. Tudi otrok nimava na srečo nič skupnih. Kmalu po ločitvi pa sem spoznala (že isto leto) fanta in do danes živiva skupaj, tudi mojega otroka je zelo lepo sprejel, pomagal nama je v najtežjih trenutkih... Skupaj sva si povečala družino in imava skupna še dva otroka, katera sta lepo vzgojena in tudi krščena. Ker pa seveda imam problem, ki me že skoraj duševno zelo duši in mi ne da miru, da še vedno moram biti poročena (cerkveno) z bivšim možem kjer nisem imela življenja in tako mislim, da živim v VELIKEM grehu. Zato Vas lepo prosim svetujte mi, če bi lahko razveljavila cerkveno poroko. LEPO PROSIM povejte mi kakšne imam možnosti in če so sploh kakšne. Hvala Vam.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Za razveljavitev prvega zakona je potrebno vložiti tožbo na cerkveno sodišče. S to tožbo morate dokazati, da ste bila res prisiljena v to poroko in morate imeti za to vsaj dve verodostojni priči, ki bosta lahko pričali pred tem sodiščem. O tej tožbi je najbolje, da se pogovorite z domačim župnikom, ki vas pozna in pozna tudi razmere v katerih je prišlo do takšne situacije. On vam bo pomagal to tožbo sestavit.
  Če boste lahko dokazala, da ste bila v poroko prisiljena, je zelo veliko možnosti, da bo zakon razveljavljen.    

  Katja, 10.09.2008, 8:55
  Pozdravljeni! V septembru prihodnje leto se nameravam poročiti. Sem krščena, obhajila in birme pa nimam (moj partner ima potrdilo). Zanima me kdaj se začne šola (za take kot sem jaz) na koga se lahko obrnem v tem primeru? Kam lahko grem v šolo, koliko časa traja in kolikokrat na teden? Ker je moj partner v Mariboru in sem čez teden malo v Ljubljani malo tam, bi si rada na podlagi šole uskladila svoj urnik.
  Prosim vas za odgovor in se vam zahvaljujem!

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana!
  Pripravo za prvo obhajilo in birmo za odrasle imamo duhovniki organizirano po župnijah ali dekanijah. Če ste doma iz Črnuč, se oglasite osebno pri meni v župnišču in se lahko pogovorimo, ker je že en kandidat prijavljen.
  Srečanja imamo vsakih štirinajst dni v večernih urah med tednom. Lahko pa se prijavite tudi na Žalah, kjer je organiziran tak tečaj za vse, ki to želijo, če vam odgovarja, da ste v eni izmed ljubljanskih župnij.
  Tečaj traja do spomladi - tam do Velike noči, ko prejmete te zakramente.    

  Matjaž, 14.09.2008, 15:46
  Gospod župnik.
  Mene zanima če je lahko poročna priča pripadnik muslimanske vere.
  Hvala za odgovor

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen!
  Načelno je lahko priča pri poroki tudi pripadnik muslimanske vere. Biti mora polnoleten, da z odgovbornostjo sprejema to vlogo in vedeti mora, čemu je priča, za kakšno stvar gre.    

  Franc, 16.09.2008, 19:24
  Spoštovani!
  Vprašal Vas bi ali kot rimo-katolik smem voliti stranko z leve strani? Sem človek, ki zelo verujem v krščanskega Boga in res me zanima ali grešim, če na volitvah podprem stranko SD? Sam vedno delujem v dobro Cerkvi, toda politično bi raje podprl stranko SD. Ali je to greh? Ali se ne smem prostovoljno odločiti?
  Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovani Franc!
  Volite po svoji vesti in presoji.    

  Aneta, 16.09.2008, 21:52
  Za vas imam eno vprašanje. Duhovnik v naši fari je ob prvem obisku verouka več kot polovici otrok iz razreda, ki ga obiskuje moj sin dejal, da jih k verouku ne bo več sprejel. Staršem je preko otrok poslal vabila, da se skupaj z otroci oglasijo pri njem. Ker vsi ti otroci le niso tako slabi in obiskujejo že 8. razred, prihodnje leto pa gredo k birmi, me zanima, ali ima župnik pravico, oz. v kakšnih primerih lahko reče, da otrok, čeprav želi ne more več obiskovati verouka.
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana Aneta!
  Res je, da so včasih otroci pri verouku takšni, da bi vse, ne samo polovio nekam poslal, a vendar tega ne počnemo.
  Mislim, da bi bilo pametno, da se starši pogovorite z župnikom in zgladite to napetost v dobro vseh.    

  Saša, 18.09.2008, 14:03
  Prosim, če mi lahko poveste, kdaj goduje Saša, rojena 8. maja.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Saša!
  Saša goduje na Aleksandra. Teh svetnikov je več. Če se držimo načela, da je god prvi svetnik s tem imenom po rojstnem dnevu, ima Saša, roj. 8. maja god 2. junija. Takrat goduje Aleksander Lyonski, mučenec, ki je umrl leta 178.    

  Katja, 21.09.2008, 10:40
  Spoštovani!
  Zanima me kako se cerkveno ločiti? Razlogov nebi navajala. Hvala za pomoč.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljeni Katja!
  Najprej povem, da pri ločitvi uporabljamo dva pojma:
  1. Razglasitev neveljavnosti zakona.
  2. Ločitev zakona.

  Za razglasitev neveljavnosti zakona morajo obstajati tehtni razlogi. Naprimer:
  a. Da ste bila v zakon prisiljena (nosečnost, izsiljevanje s strani ženina, grožnje...)
  b. Da kdo od vaju ni "vedel" kaj sklepa s cerkveno poroko (to bo težje dokazati).
  c. Če kdo ni imel namena skleniti pravi krščanski zakon, ampak se je poročil zgolj zaradi lepšega.
  d. Da je kdo od vaju od samega začetka izključeval možnost, da bi imela otroke (zdravstveni razlogi, da mogoče ni otrok, niso razlog)
  e. Da je kdo od vaju drugemu prikrival kakšne psihične bolezni, ki so se pozneje v zakonu pokazale

  Tu je nekaj razlogov, seveda so možni še kakšni. Žal pijača, nasilje ipd. niso zadosten razlog za razglasitev neveljavnosti.

  Prava ločitev zakonske zveze je možna le v treh primerih:
  a. Naravna ločitev - smrt enega od zakoncev.
  b. Pavlinski privilegij.
  c. Petrinski privilegij.

  Kaj sta ta dva privilegija?

  Pavlinski:
  Če bi bil naprimer ženin nekrščen in bi se kljub temu cerkveno poročila. V tem primeru bi on moral podpisati izjavo, da vas ne bo oviral pri vašem krščanskem življenju, da boste hodila k maši, da bodo otroci krščeni in krščansko vzgojeni. Potem pa si premisli in vam vsega tega ne dovoli, vi pa bi radi živeli tako kot čutite. V tem primeru je možno dobiti ločitev zakona, ker on ni imel pravega namena.

  Petrinski:
  Papež kot Petrov naslednik ima vso oblast in možnost, da loči vsak zakon, vendar do sedaj tega noben papež ni uporabil in tudi ni verjetno, da bi ga v vašem primeru.

  O razlogih je najbolje, da se osebno pogovorite s svojim župnikom, ki vam bo v pogovoru še lažje razložil te stvari in, ko bo vedel za vaše razloge, tudi lažje svetoval.
  Tudi je pomembno, da je vloga za razglasitev neveljavnosti pravilno oblikovana in vložena na cerkveno sodišče.

  Upam, da sem vam odgovoril, da se boste lažje odločala za naprej.    

  Sašo, 29.10.2008, 17:41
  Kdaj imam god jaz Sašo?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen Sašo!
  Sašo goduje na Aleksandra. Teh svetnikov je več. Če se držimo načela, da je god prvi svetnik s tem imenom po rojstnem dnevu, nam morate posredovati vaš rojstni dan. 2. junija npr. goduje Aleksander Lyonski, mučenec, ki je umrl leta 178.    

  Lea, 04.11.2008, 9:49
  Spoštovani!
  Na vas se obračam z vprašanjem glede krsta. Torej z možem sva poročena cerkveno in imava vse zakramente, tudi prvega sina sva krstila, sedaj pa bi želela krstiti še hčerko, ampak nama naš župnik ne dovoli, ker sin ne hodi k verouku. Rada bi povedala, da smo verna družina, sicer ne hodimo vsako nedeljo k maši in sva otroku vse razložila, ampak je sin pač odklonil verouk. In sedaj sem žalostna, ker pač hčerke očitno ne bomo krstili-še. Zanima me ali je to v praksi ali ja to pač samo odločitev našega župnika? Zdi se mi pa grdo, da bom zdaj silila otroka k verouku, samo zato, da bo deklica krščena. Hvala za odgovor in za razumevanje.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovani
  Razumem Vašo žalost, vendar se spomnite svoje obljube, ki ste jo dala oba z možem in skupaj z botri ob prvem krstu, da boste tega otroka krščansko vzgajali. Ker je očitno ta otrok že toliko star, da bi moral obiskovati verouk, ker že hodi v šolo, je tudi očitno, da te obljube ne izpolnjujeta. S krstom prejme otrok milosti, ki pa ga tudi zavezujejo. Tudi v drugih situacijah sprejemate Vi v njegovem imenu odločitve, ker je to poslanstvo starševstva. Verjetno tudi v šolo, k zobozdravniku itd. ne bo šel vedno z veseljem, pa vendar mora iti, ker Vi tako odločite.
  Če ni izpolnjena obljuba, ki je bila dana pri prvem krstu otroka, je v praksi Cerkve, da se lahko krst naslednjega odloži.    

  Drago, 09.11.2008, 20:35
  Spoštovani!
  Mene pa zanima iz kje izvira ime Jon in kdaj goduje. Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovani
  Vprašujete me o izvoru imena Jon. Verjetni sta dve možnosti:
  A) Jona - starozavezni prerok, ki je živel v 8. stoletju pred Kristusom in goduje 21. septembra.
  B) Jonat - belgijski opat, ki je umrl 1. avgusta leta 690 in 1. avgusta tudi goduje.    

  Tanja, 6.12.2008, 20:48
  Spoštovani!
  Imam dve vprašanji.
  Ali je dovoljeno prejemati sveto obhajilo, če si cerkveno poročen in civilno ločen, pa imaš partnerja, s katerim živiš vzdržno?
  Ali cerkveni pogreb lahko izvrši tudi duhovnik iz druge župnije, če je taka pokojnikova želja? Kako se to uredi?
  Najlepša hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Obhajila, če živite z drugim partnerjem, ne morete prejemat.
  Pogreb ima lahko tudi drug duhovnik, vendar mu mora župnik župnije, kjer bo pogreb, dovolit.    

  Peter, 08.12.2008, 16:55
  Spoštovani!
  Zanima me kdaj se je resnično rodil Jezus Kristus. Mi smo se v šoli namreč učili, da se Jezus ni rodil 25. decembra temveč, da se 25. decembra samo obhaja ta praznik. Rekli so nam, da je to zaradi tega, ker je 8. decembra brezmadežno spočetje Device Marije. Povedali so, da si to lahko razložimo le z krščansko zgodovino, torej me zanima kdaj se je resnično rodil ali pa me v šoli hočejo odvrniti od vere.
  Lepo Vas pozdravljam in se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen.
  Res je, da ne vemo čist točnega dneva Jezusovega rojstva. Je nekaj teorij: a) 25. december je izbran zato, ker je bil to včasih praznik sonca - Kristus pa je naše Sonce Življenja; b) Ker se v tem času prične daljšati dan in je več svetlobe, ki je nujna za naše življenje in se bliža čas prebujanja narave - novega življenja spomladi.
  Pred nekaj leti pa so izračunali, po znanih podatkih o duhovniški službi, ki jo je vršil duhovnik in oče Janeza Krstnika, Zaharija, in po vseh pravilih, ki so takrat veljala za duhovnike in o času Elizabetine nosečnosti, ter oznanjenja Mariji, da se je Jezus gotovo rodil med 20. in 30. decembrom, torej je ta datum kar pravi. Nekaj dni gor ali dol pa tudi ne igra takšne vloge za našo vero. Srčika vere je Kristusovo vstajenje in to je bistvo. Da pa po naših šolah želijo omajati vero, ni nič novega. Naj vas to ne vznemirja.    

  metka, 09.12.2008, 15:41
  Spoštovani!
  Zanima me eno vprašanje glede vere. Sem katoličanka in sem botra dvema krščencema sedaj se je rodil tretji otrok in verjetno bom tudi temu botra. Mož je rekel da ne smem obljubit. Zanima me ali se lahko odpovem botri glede krščanske vere. Prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam in želim lepe božične praznike.
  Še enkrat hvala.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena.
  Ali boste botra ali ne, je vaša odločitev. Če Vas nekdo prosi za botrstvo je lepo, da sprejmete. To je priznanje vašemu življenju v katerem nekdo vidi vrednote, ki jih drugje ne opazi. Če vzamete botrstvo, ga skušajte z vso resnostjo tudi opravljati - da pomagate, da svetujete, da ste prisotna v duhovnem življenju otroka. To je resna naloga, ki jo sprejmete. Ne obremenjujte se z darili in to naj bo jasno tudi staršem. Osebno Vam svetujem, da sprejmete.    

  Jerneja, 10.12.2008, 10:17
  Spoštovani!
  Zanima me, ali je možno dvakrat sprožiti tožbo za razveljavitev cerkvene zakonske zveze. Enkrat je bila namreč že zavrnjena, ker se stranki postopka nista temu dovolj posvetila, da bi predložila vse razloge.
  Hvala za vaš odgovor!

     Župnik odgovarja:
  Naj bolje bo, da se obrnete direktno ne cerkveno sodišče. Kolikor vem, se ne da v isti zadevi dvakrat vložiti tožbe. To bi bilo verjetno možno, če bi bili dodani novi oz. drugačni razlogi, ki so stvarni. Jasno pa je, da je nujno potrebno tudi Vaše sodelovanje.    

  Tanja, 18.12.2008, 10:09
  Spoštovani!
  Hvala za odgovor, vendar nisem čisto razumela. Če nekdo živi v eni fari, hodi k maši v drugo faro, kateri župnik mora dati dovoljenje, da pokojnika pokoplje željen duhovnik - tisti iz fare, kjer živi ali tisti iz fare, kamor hodi k maši in bo tam tudi pokopan, ker je zraven pokopališče?
  Lepo prosim za odgovor.
    

  Tanja, 18.12.2008, 17:13
  Še enkrat se obračam na vas z vprašanjem, ker nisem čisto razumela odgovora. Če bi bila pokopana npr. na Žalah, kateri župnik mora dati dovoljenje tistemu duhovniku, ki ga želim za pogreb - ali tisti iz moje župnije, ali tisti, ki je v župniji, kamor hodim k maši.
  Lepo prosim še enkrat za pojasnilo!     Župnik odgovarja:
  Spoštovana.
  Glede pogreba na Žalah: Dovoljenje mora dati župnik župnije, kjer imate stalno bivališče - tam, kjer živite. Vi pa si seveda lahko izberete duhovnika, za katerega želite, da vas pokoplje. Seveda se mora tudi ta duhovnik strinjati s tem, da bo imel pogreb.    

  Špela, 19.12.2008, 13:43
  Spoštovani,
  zanima me kakšni so pogoji za krst otroka? S partnerjem nisva poročena, jaz sem samo krščena ostalih zakrementov pa nimam, medtem ko oče nima nobenih zakrementov.
  Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Otroke krščujemo v veri staršev. Torej je najlepše, da so starši praktični kristjani, da hodijo k maši in prejemajo zakramente. To je "garancija", da bodo tudi otroka vzgajali v krščanskem duhu. Ob starših so tudi botri, ki pomagajo staršem pri vzgoji, če vidijo, da le-ti ne izpolnjujejo svojih obljub, ki so jih dali pri krstu.
  V vašem primeru se pogovorite z domačim duhovnikom tudi o tej možnosti, da bi vidva, kot starša, storila nekaj za osebni prejem zakramentov, ker bi s tem pokazala resno pripravljenost, da bosta otroku nudila krščansko vzgojo. Predvsem pa bosta morala biti botra takšna, ki bosta z vso odgovornostjo obljubila in obljube izpolnila, da bosta sodelovala pri vzgoji.    

  Peter, 17.01.2009, 18:15
  Citiram: \"Vatikan - Papež Benedikt XVI. je Medžugorje razglasil za \"prevaro\" in vernike znova pozval, naj v kraj ne romajo. Proti patru Tomislavu Vlasiću, ki trdi, da se mu je Marija v življenju prikazala kar 40.000-krat, pa je sprožil postopek suspenza.\"

     Župnik odgovarja:
  Spoštovani!
  Če je ta sklep sprejel papež, moram povedati, da zanj ne vem, je to sklep vesoljne cerkve, ki jo vodi papež. Vem pa, da je bilo na račun patra že prej veliko pripomb in celo obtožb z večih strani. Koliko so upravičene, pa ne vem.    

  Jože, 19.01.2009, 15:54
  Pozdravljeni, dobili smo hčerko Lano in zdaj nas zanima kdaj goduje, že vnaprej hvala!?

     Župnik odgovarja:
  Njen zavetnik pa je Landelin. To sta dva svetnika, en je bil opat v nekem francoskem samostanu (goduje 15.6), drugi pa je nemški mučenec, ki goduje 22.9.    

  Nataša, 05.02.2009, 14:52
  Spoštovani,
  zanima me naslednje. S partnerjem živiva skupaj, (še nisva poročena), oba imava zakrament sv. krsta, sv. obhajila, jaz pa imam tudi zakrament sv.birme, opravljene v vaši Župniji. Rada bi krstila najino hčerko, pa me zanima, če je to možno. Poročiti se ravnotako nameravava, vendar bi prej rada Elo krstila. Pa tudi, katere dokumente za krst potrebujeva, glede na to da sedaj živiva v Domžalah.
  Hvala za vaš odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana.
  Seveda je možno, da krstita otroka. To se bosta pogovorila z župnikom župnije, kjer živita (Domžale). Povejta za svojo namero, da se želita poročiti. Dokument, ki ga potrebujeta za krst, je samo rojstni list otroka.    

  Eva, 14.02.2009, 13:38
  Spoštovani,
  sem še osnovnošolka ampak na birmanskih skupinah moram predstavitit temo, kako prepričati starše naj dajo krstit otroka in nikjer nisem zasledila odgovora.
  Hvala za razumevanje.

     Župnik odgovarja:
  Lep pozdrav Eva.
  Tema je res težka. S takim vprašanjem se velikokrat srečujemo duhovniki in stari starši, a ti povem, da ni nobenega modela ne recepta, ki bi zagotavljal uspeh. Tukaj je samo vprašanje vere staršev in smisla, oz. nesmisla, ki ga starši vidijo v krstu svojega otroka.
  Prvo s čimer se moraš ukvarjati je to, da zveš, kje je vzrok, da so se starši tako odločili in začni v tem smislu reševati (vsaj teoretično) problem, ki je nastal. (Mogoče imajo kakšno slabo izkušnjo iz cerkve; mogoče se jin je zameril duhovnik ali ljudje, ki hodijo v cerkev in je treba dopovedat, da ne hodimo v cerkev zaradi neke osebe; Mogoče so jih v mladosti preveč silili k takemu življenju njihovi starši in jim na takšen način nasprotujejo, itd.) Vedeti moramo, da je vera osebna stvar in se vsak sam odloči za njo.Če je kaj prisiljeno, se prej ali slej pokaže kot nekaj slabega in v človeku samo vzbudi še večji odpor.
  Včasih imajo izgovor, da se bo otrok že sam pozneje odločil za krst, če si bo to želel. Tudi to se kdaj zgodi, ampak zelo redko, ker se težko odločiš za neko stvar, če ti je ni nihče pokazal kot nekaj lepega in vrednega. Najbolj enostavno je, da nikogar ne silimo, ampak s svojim življenjem ob takih starših pokažemo, da nam je vera vrednota, da ni prisila, da ni breme, da osvobaja in osrečuje. Če bi to uspeli pokazat, bo bili prepričljivi.
  Veliko uspeha ti želim.    

  Ksenja, 21.02.2009, 23:10
  Pozdravljeni,
  mene zanima kdaj goduje Ksenja oz. svetnik? Rojena sem bila 14.12. in kolikor se spomnim imam god nekje januarja ali februarja. Vendar se ne spomnem točno.
  Hvala.

     Župnik odgovarja:
  Ksenija (tako je v imeniku zapisano ime) goduje 26. januarja. Zavetnik je sv. Ksenofon, redovnik, ki je umrl v 6. stoletju.    

  sara, 26.02.2009, 17:28
  Kdaj goduje Jasmina in kdo je njen zavetnik ? Prosim če lahko čimprej odgovorite! Hvala

  in   

  jasmina, 27.02.2009, 14:55
  Rada bi zvedela kdo je Jasminin zavetnik in kdaj goduje?
  Prosim, če lahko to objavite na internetu, da bom lahko prebrala!
  Pa čim prej odpišite!
  Hvala že v naprej!
  jasmina

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana
  Jasmina goduje 27. julija - zavetnica je sv. Flora oz. Cvetka rimska mučenka ali 24. novembra-španska mučenka ali 5. oktobra - redovnica.    

  tinka, 19.03.2009, 16:14
  Spoštovani gospod župnik!
  Danes je praznik sv.Jožefa pa naši sosedje delajo kot vsaki dan ali pa še bolj- vozijo gnoj. Ker izhajam iz verne kmečke družine se cerkvenih praznikov držim oz. jih spoštujem saj doma nismo nikoli delali na zemlji. Zanima me samo to ali se lahko dela na zemlji na praznik sv. Jožefa. Hvala za odgovor

     Župnik odgovarja:
  stvar vere in kulture. Ni prav, da delajo na ta dan, vendar ne Vi ne jaz tega ne moreva preprečit. Žal je tako.    

  Klavdija, 02.03.2009, 9:22
  Spoštovani, zanima me kako je z opravljanjem birme. Stara sem 23 let in bi jo rada opravila, krst in prvo obhajilo imam. V kolikšnem času bi bilo možno opraviti.
  Najlepša hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Kot odrasla oseba morate pristopit h katehumenatu-to je priprava odraslih na prejem zakramentov. Ta priprava traja od septembra pa do velike noči, ki je ponavadi v sredi meseca aprila.    

  Maja, 27.03.2009, 15:32
  Sem cerkveno poročena, hodim vsako nedeljo k maši in tudi k obhajilu. Zdaj pa sem nekje slišala, da je greh tudi, če uporabljaš nearbotivno kontracepcijo, npr. kondom. Čeprav take prepovedi nikakor ne bi mogla jemati resno, ker ne nameravam imeti še več otrok, me zanima, če to res drži. Vsekakor to zame ni greh, vsaj ne takšen, da bi zaradi tega morala k spovedi in se za to kesati. Vseeno pa me zanima vaše mnenje.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana Maja.
  Seznanila ste se z naukom Cerkve in njenim pogledom na uporabo neabortivnih sredstev za preprečevanje spočetja. Takšen nauk zagovarja Cerkveno učiteljstvo (papež, škofje in ostali teologi). Za to imajo(imao) dovolj razlogov v splošnem nauku, na podlagi Svetega pisma in tradicije Cerkve preteklih stoletij in ne vidim razloga, da bi uveljavljal neke drugačne poglede.    

  darja, 30.03.2009, 14:42
  Lepo pozdravljeni!
  Ali lahko prejmem zakrament svetega obhajila, če živim s partnerjem v izvenzakonski skupnosti?
  Najlepša hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Če živita v izvenzakonski skupnosti in s tem ne sprejemata zakramenta sv. zakona, posledično ne morete prejemat zakrament sv. obhajila. Ta dva zakramenta se pogojujeta.    

  sara, 31.03.2009, 15:26
  spoštovani!
  zanima me kdo je zavetnik kaje in kdaj goduje?
  hvala za odgovor!

     Župnik odgovarja:
  Zavetnik Kaje je Kajetan. Ime izhaja iz imena Caietanus (Gaetanski) - rimski pristanišče pri Neaplju. Goduje 7. avgusta.    

  marija, 08.04.2009, 23:39
  spoštovani!
  Ne vem kako naj rešim problem vesti. Moža sem spoznala pred tridesetimi leti in sva se tudi poročila samo civilno, ker je on že bil poročen cerkveno in je bil že ločen, ko sem ga spoznala. Živiva mirno prijateljsko življenje s spoštovanjem drug drugega. Nimava otrok zaradi moje bolezni.
  Stara sem blizu 60 let.
  Redno hodim v cerkev, vendar ne grem k spovedi in ne k obhajilu. No včasih sem tudi pristopila k obhajilu, ker sem čutila v srcu, da mi je bog odpustil ta greh, ki ga ne čutim kot greh, ker živim v polni zvestobi jaz in tudi mož.
  Mož ne hodi k maši. Mislim, da je v srcu bolj pošten kot jaz, ker hodim k maši, molim in prosim boga za odpuščanje, pa vendar ne naredim ničesar, da bi bilo moje srce bolj umirjeno.
  Vprašanje: jaz nisem bila nikoli cerkveno poročena. Ali je možna enostranska cerkvena poroka. Mož bi to naredil zaradi mene. Lahko bi tudi izničili njegovo cerkveno poroko, ker je bil zelo mlad in neodgovoren za svoje dejanje. Vendar je tu tako zapleteno. Ali lahko jaz kot samostojna oseba, lahko živim krščansko življenje ter pristopim k obhajilu, ko se resnično pokesam vseh vsakdanjih malih grehov.
  Enkrat sem bila pri spovedi, pa sem dobila kratek odgovor naj se ločim.
  Hvala za odgovor

     Župnik odgovarja:
  V vašem primeru žal ni možna poroka, dokler traja možev prvi zakon. Če so razlogi za dokaz ničnosti prvega zakona, bi se to dalo urediti na cerkvenem sodišču. Teh razlogov, če obstajajo, ne poznam. Sama mladost ni zadosten razlog za ničnost zakona. O tem je najboljše, da se osebno pogovorite s svojim župnikom, težko pa je to urejat na takšen način preko elektronske pošte.    

  Bojan, 10.04.2009, 8:26
  Pozdravljeni!
  Sem krščen, vendar ne hodim k maši, a v bistvu sem agnostik.
  Zanima pa me, če me Cerkev še vedno šteje za kristjana, čeprav ne verjamem v takega boga in taka pravila, ki jih postavlja. Prosim za odgovor

     Župnik odgovarja:
  Če ste krščen ste pač kristjan, ne glede na vaše prepričanje in prakso. Žal, Bog je takšen kot je in takšen se nam je razodel.    

  ana, 20.04.2009, 22:28
  Spoštovani gospod Župnik, nisem vedela, da taka spletna stran obstaja, zelo sem presenečena in obenem vesela.
  Sploh pa sem zelo vesela, če ste vi tisti gospod župnik, ki je oženil tudi Barbaro in Davida (Kozamernik).
  Župnija je čudovita, občestvo tudi, veliko mladih. Vsa pohvala gre Vam, ki vidim, da ste v teku s časom, tudi tako, da ste aktivni na spletu.
  Skratka na moje vprasanje:
  Konec septembra se bova z mojim ljubim poročila. Oba imava vse zakramente in sva verna. Težava je pri pričah.
  Tako moja najboljša prijateljica, ki bi želela, da je priča in tako njegov prijatelj, nista verna in nimata zakramentov.
  Ali je mogoče imeti pri poroki 2 priči, ki sta ločeni. Torej pričo za civilno poroko (neverna prijateljica in prijatelj), ki bi bila tudi datumsko ločena, torej v sredo. In pa pričo za cerkveno poroko (v mojem primeru bratranec z vsemi zakramenti in v zaročenčevem primeru sestra, tudi z vsemi zakramenti).
  Upam, da sem bila dovolj jasna, vašega odgovora se veselim, Prisrčen pozdrav v Črnuče.

     Župnik odgovarja:
  Lep pozdrav. Vprašujete me glede prič pri poroki. Za pričo pri poroki niti ni nujno, da je verna. Stara mora biti več kot 16 let in zavedati se mora pri kakšnem dogodku je priča. Jemati mora poroko kot nekej resnega (svetega), ne pa kar tako "nekaj za vsak slučaj" in pri sami poroki mora biti prisebna (če bi bila recimo oseba vinjena, je celo poroka sama vprašljiva, če je veljavna). Za vaš primer si lahko po lastni želji izberete priče, tudi neverne in tudi ta možnost, da so dvojne priče, je mogoča in ni nobenih ovir.
  Pa vso srečo v zakonskem življenju.    

  Zvonka, 22.04.2009, 14:26
  Spoštovani!
  Zanima me kdo je zavetnik Sašota in kdaj goduje! In kdo je zavetnik Uroša in kdaj goduje! Hvala za odgovor!

     Župnik odgovarja:
  Zavetnik Sašota je Aleksander in goduje (ker je več svetnikov s tem imenom): 7.4., ali 26. 2., ali 18.3., ali 2.6., ali11.10., ali 3.5. Izberete tistega, ki je prvi po rojstnem dnevu.
  Zavetnik Uroša pa je sv. Urh, ki goduje 4. julija.    

  Tatjana, 28.04.2009, 19:28
  Pozdravljeni!
  S strani starsev sem bila izbrana za krstno botro fantku, ki je sedaj ze fant in gre sedaj k birmi. Za botra je izbral moškega, tako da \"predajam\" svoje dolžnosti drugemu. Ali je to tako, ali sem se vedno njegova \"krstna botra\". Sprašujem glede svojih nadaljnjih odgovornosti.
  Lepo vas pozdravljam.

     Župnik odgovarja:
  Seveda še vedno ostajate njegova krstna botra in boste ostala do konca življenja. Nič nebi bilo narobe, če bi bila tudi birmanska botra, ker različnost spolov(birmanca in botra) ni nobena ovira, celo zaželjeno je, da nekoga kot boter spremlja ista oseba v obeh primerih.    

  klaudija, 29.04.2009, 16:47
  Spoštovani,
  zanima me ali ima naš župnik pravico odkloniti moji želji po potrdilu. Svojo hčer namreč želim krstiti v drugi župniji, kamor zahajam tudi k maši. Kaj mi je storiti, če potrdla ne dobim?

     Župnik odgovarja:
  Gotovo si želi domači župnik, da bi bil otrok krščen v domači župniji, kjer živi. Tam bo verjetno hodil k verouku in si želi, da bi se vaša družina povezala z domačo župnijo, če nameravate tam tudi ostati, ker bo imel tukaj sošolce in druge prijatelje in se bo lažje vključil v to življenje.
  Če pa se imate namen v neki bližnji prihodnosti preseliti v župnijo, kamor zahajate k sv. maši, ne bi bilo nič narobe, da je krst tam. Pogovorite se z župnikom in če bo videl, da imate tehten razlog za krst v drugi župniji, mislim, da bo le-tega tudi dovolil. Ima pa pravico, da takšnega dovoljenja ne podeli.    

  Marija, 02.05.2009, 18:13
  Sin živi s svojo družino v Kopru in želi krstiti oba otroka (dvojčka). Ker spadajo pod župnijo v Kopru so se zato obrnili na tamkajšnega župnika.
  Tu pa so se pričele težave in sicer okrog botra, ki so ga izbrali za enega izmed otrok. Namreč, ne vem, kaj vse bi bilo potrebno, da lahko postaneš krstni boter. Je krščen, bil je pri sv. obhajilu in že dvakrat je bil v Mariboru krstni boter. Tudi od župnika iz Maribora je dobil priporočilo, s katerim vse to potrjuje, vendar kljub vsemu župnik iz Kopra ne dovoljuje da bi bil boter.
  Ali mi lahko svetujete, kaj bi bilo potrebno še narediti za botrstvo oz. ali je to dovolj in kako prepričati župnika v to. Krst imamo 10. maja 2009, pa še vedno ne vemo, pri čem smo.
  Zahvaljujem se za Vas odgovor in vas lepo pozdravljam!

     Župnik odgovarja:
  Sprašujete za botrstvu vašim vnukom v Kopru. Bodoči boter naj bi imel dovoljenje za botra od domačega župnika, vendar mu v Kopru tega ne dovolijo. Žal mi niste navedli, če je bil tudi pri birmi in če je poročen, če je cerkveno poročen. Če mu ta dva zakramenta manjkata ima koprski župnik pravico, da ga odkloni za botra. Tega pa ne vem!    

  ana, 05.05.2009, 12:30
  Zanima me za prijateljico. Civilno sta poročena, cerkveno pa ne. Prvega otroka so lahko krstili, drugega pa noče župnik, tudi potrdila noče dati, da bi ga drugje lahko krstili. K maši ne gredo oz. včasih, ampak drugam. A je lahko otrok krščen, drugje brez potrdila? oziroma, kakšne pravice imajo starši, kateri starši lahko krstijo svojega otroka? (neporočeni lahko ali ne?)

     Župnik odgovarja:
  Pri prvem krstu so verjetno starši obljubili, da bodo uredili svoj zakon in tega verjetno niso storili (tako predvidevam), torej niso izpolnili svoje obljube. Ne vem koliko je že star prvi otrok. Če je toliko, da hodi v šolo, k verouku pa ne, se je župnik tako odločil zaradi tega, ker mogoče ne hodi k verouku-ne vem. Če je tako, je to razlog, da ne krsti drugega otroka, ker niso izpolnili svojih obljub. Za krst otroka drugje je potrebno dovoljenje domačega župnika.    

  Mojca, 20.05.2009, 11:43
  Spoštovani!
  Mojca goduje na Marijino ime. Se pravi, da je vaša zavetnica Marija, Jezusova mati. Mojca je samo izpeljanka iz tega imena. Načelno je god, ko je to ime prvo po rojstnem datumu. Za Vas je to že 1. januar, ko goduje Marija, kraljica miru. Lahko pa se odločite za kateri drugi Marijin praznik.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Pri prvem krstu so verjetno starši obljubili, da bodo uredili svoj zakon in tega verjetno niso storili (tako predvidevam), torej niso izpolnili svoje obljube. Ne vem koliko je že star prvi otrok. Če je toliko, da hodi v šolo, k verouku pa ne, se je župnik tako odločil zaradi tega, ker mogoče ne hodi k verouku-ne vem. Če je tako, je to razlog, da ne krsti drugega otroka, ker niso izpolnili svojih obljub. Za krst otroka drugje je potrebno dovoljenje domačega župnika.    

  Janez in Pavla, 25.05.2009, 9:31
  midva sva poročena dve leti ,civilno, zdaj bi se rada še cerkveno.
  Moj mož pa je že bil poročen, civilno se je ločil pred 12 leti. Zdaj naju pa zanima kakšen je postopek za cerkveno ločitev.
  Hvala in lep pozdrav!

     Župnik odgovarja:
  Za razglasitev ničnosti (ločitve) prvega zakona, mora mož vložiti "tožbo" na Cerkveno sodišče. Če ste iz ljubljanske, koprske ali novomeške škofije, to storite na Metropolitanskem sodišču ljubljanske nadškofije, sicer pa na sodišče v Mariboru.
  Za tako tožbo-vlogo mora imeti tehten, se pravi, upravičen razlog, kot naprimer:

 • da je bil kateri od njiju ob sklepanju zakona nesvoboden,
 • da je kdo postavljal kakšen pogoj,
 • da mogoče ni vedel, kaj pravzaprav sklepa-ni poznal vrednosti zakona,
 • da je recimo prva žena skrivala kakšno psihično bolezen, za katero je zvedel šele v zakonu,
 • da je (ne vem, če imata otroke iz prvega zakona) zavračala prva žena otroke in se je zato ločil.
  To je nekaj razlogov, ki bi jih moral dokazati na sodišču. Vlogo vama lahko sestavi domači župnik in preko njega se vloži na cerkveno sodišče, V vsakem primeru se zglasita, če želita urediti zakon, pri domačem župniku, ki vama bo lahko razložil še kakšne stvari, ki so potrebne za ta postopek.    

  andrej, 28.05.2009, 17:08
  ali je možno krstiti otroka na svojem domu?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljen.
  Krst je možen kjerkoli, vprašanje pa je, če je to smiselno in kakšen je razlog za to. S krstom vstopimo v Cerkev (skupnost) in to naj bi se zgodilo v cerkvi, kjer se zbira skupnost kristjanov. Ne vem, kakšen je vaš razlog, da bi otroka krstili doma. Samo zato, da bi bilo nekaj drugače, gotovo ni upravičen razlog.    

  Tanja, 05.06.2009, 13:56
  Spoštovani, zanima me če lahko otroka krstim glede na to da imam vse zakramente, fant pa nobenega niti krst?

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana
  Načelno lahko otroka krstite, če zagotovite, da ga boste tudi vzgajali v krščanski veri. Drugi pogoj pa je, da se fant s tem strinja in dovoli krst otroka.    

  sandra, 21.06.2009, 12:10
  Spoštovani, sama sem ločena in imam hčerko iz prejšnjega zakona, z možem sva jo krstila, sedaj pričakujem otroka od drugega partnerja. Zanima me ali bova lahko otroka krstila, tudi če nisva poročena (in se cerkveno niti ne bova mogla)? Za naju bi bilo to zelo pomembno. lep pozdrav!

     Župnik odgovarja:
  Krst vašega otroka je možen ob zagotovilu, ki ga daste kot njegova mati, da ga boste vzgajali v veri.    

  Tina, 21.06.2009, 13:40
  Spoštovani
  Tako jaz kot moj partner imava sprejete zakramente krsta, sv. obhajila in birme. Nisva pa poročena. Jaz dokaj redno obiskujem svete maše in sodelujem s petjem, partner pa hodi redko k sv. maši. Jaz bi se rada poročila in vzgajala otroke v veri. On pa se ne bi poročil, vendar ne bi nasprotoval verski vzgoji otrok. K poroki pa ga nočem siliti, ampak želim, da bi sam začutil to željo. Ker drugače bi bila to vsiljena poroka. Ali bi ob teh predpostavkah najini otroci lahko prejeli zakramente krsta, obhajila in birme?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Lepo bi bilo, da se poročita, ker imata vse pogoje za to. Krst je možen, ker pač otrok nima nikakršne krivde, vi pa morate dati zagotovilo, da ga boste vzgajali v krščanskem duhu.    

  Jože, 30.06.2009, 21:40
  Spoštovani!
  Prejel sem revije, ki jih vsiljujejo jehove priče. Takoj sem jih skuril. Zanima me če moram storiti še kaj.
  Hvala.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljeni!
  Mislim, da ste storili prav, da ste jih skurili. Je pa tako: Če imate dovolj vere in ste prepričani vanjo, ne bo greha, če stvar tudi malo preberete, da spoznate tudi to plat medalje. Saj je prav, da poznamo tudi drugačno duhovnost in spoznamo kakšno bogastvo imamo v krščanstvu.    

  urška, 01.07.2009, 8:20
  Pozdravljeni zanima me kaj potrebujemo za krst hčerke Nike? Botri in starša imamo vse zakramente. ali moraš imeti kakšne priprave za sv. krst.
  Hvala pa lep pozdrav

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  V vsaki župniji imamo pripravo na krst, kjer duhovnik razloži pomen krsta, pa tudi posamezne dele obreda, kaj pomenijo. To se dogovorite z duhovnikom, kjer boste krstili hčerko.    

  Neznan, 02.07.2009, 19:50
  Poročila se bom v Grčiji civilno, čez dva tedna pa še cerkveno v Sloveniji. Povedali so mi da papirjev iz Grčije še ne bo v tem času. Ali lahko pride do zapletov pri cerkveni poroki. Hvala.
  Hvala pa lep pozdrav

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Žal ne poznam prakse, ki jo imajo pri civilni poroki v Grčiji. Pri nas dobite takoj po civilni poroki tudi civilni poročni list, ki ga pokažete duhovniku, ki vas bo cerkveno poročil. Če ga dobite tudi v Grčiji, ne bo problemov. Pri nas pa "država" zahteva, da je civilna poroka pred cerkveno, zato lahko nastopijo problemi. Če pa boste imeli že civilni poročni list, ki bi ga tudi tam, po mojem mišljenju, morali dobiti, ne bo problemov.    

  Tina, 17.07.2009, 13:45
  Lep pozdrav! Imam dve vprašanji, najprej bi vas vprašala, če bi lahko bila botra svoji sestrični ki gre h krstu. Sama imam krst in obhajilo, birme pa ne? Ali lahko vseeno grem. Pa še to, s fantom se nameravama poročiti cerkveno, on ima vse zakramente, jaz pa birme nimam. Ali se lahko vseeno poročiva?? Za odgovor se vam zahvaljujem. Lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Tina
  Če nimate birme, žal ne morete biti botra pri krstu. Če sama nimate nekega zakramenta, ne morete jamčit pred Cerkvijo, da boste nekoga vodila in mu pomagala, da bo prejel vse zakramente.
  Poroka brez birme je možna, če za to dobite dovoljenje od škofa. Za dovoljenje prosi duhovnik, ki pripravlja na poroko. Imamo pa v naši župniji pripravo na birmo in krst starejših. Če obljubite, da se boste pripravila na birmo, je možna poroka tudi pred tem.    

  Petra, 21.07.2009, 8:43
  Moji hčerki je ime Tia. Rojena 29.4. Krščena 19.7. Zanima me kdaj ima god? Hvala lepa za odgovor pa lep dan.
  Hvala pa lep pozdrav


     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena!
  Prav svetnika s tem imenom ni v koledarju. Se pa to ime že večkrat ponavlja in ga povezujemo s svetnikom Tilnom, oz. Egidijem. Ta pa goduje (so štirje svetniki s tem imenom) 14. maja - to je bil portugalski redovnik, ki je umrl 14. maja 1265). Ta bi bil prvi po rojstnem dnevu vaše hčerke. Ostali: 7. februar; 23. april ali 1. september.    

  Daša, 12.08.2009, 12:05
  Duhovnik iz Ljubljane je zagotovil, da se tistim, ki obhajajo, se naroča, da obhajajo vsakogar, ki pristopi k obhajilu; kajti tudi če z gotovostjo vedo, da kdo ne bi smel prejeti svetega obhajila, bi ga s tem javno izpostavili. Če imajo možnost, pa tako osebo opozorijo na diskreten način, da ne sme prejemati svetega obhajila. Zanima pa me, če lahko duhovnik iz subjetivnega prepričanja obhajilo odkloni oziroma kakšne so sankcije, če to stori. Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljeni.
  Res je, kar navajate. Tisti, ki obhaja ne sme odklonit sv. obhajila nikomur, tudi če je sam prepričan, da nekdo ni vreden obhajila. Vprašanje je, od kod njemu to prepričanje!?, saj ne vidi v notranjost človeka. Žal pa ne vem, kakšne naj bi bile sankcije, če to nekdo stori.    

  Daša, 02.09.2009, 15:29
  Zahvaljujem se za odgovor. Zanima me še, kaj lahko stori oseba, če ji duhovnik noče dati obhajila, ker ve, da živi s partnerjem, a ni z njim cerkveno poročena (tehtni razlog). Ta oseba pa je v srcu in duši prepričana, da ji Bog dopušča to ljubezen.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Daša
  Kako moramo gledati na prejem zakramentov:
  Če nekdo ni prejel zakramenta sv. zakona (kakšen razlog je, ne vem), se s tem sam "izključi" od prejemanja sv. obhajila. Ta dva zakramenta se "pogojujeta". Ker živite v izvenzakonski zvezi, je to t.i. "bližnja grešna priložnost". Pri spovedi, kjer je edino zakramentalno odpuščanje, pa mi obljubimo, da se bomo poboljšali, torej ogobali grešne priložnosti. To zagotovilo pa težko sprejmemo, če nekdo vztraja v takem načinu življenja.
  Kaj lahko storite? Če je le kakšna možnost, da uredita to razmerje tudi pred Cerkvijo, to storite. Ne vem vam svetovati kaj je to, ker ne pozbam razlogov. Pogovorite se z domačim duhovnikom, ki pozna razmere in boste verjetno našli rešitev.    

  damjana, 13.09.2009, 20:32
  Spoštovani, najprej naj se Vam v imenu naše družine prav lepo zahvalim za čudovit oratorijski teden. Sicer ne spadamo v vašo župnijo, a je bila hčerka povabljena k vam s strani ene od animatork in je doživela veliko nepozabnih trenutkov, tako da je bila kasneje v naši župniji nad oratorijem kar malce razočarana (poskusili smo ji razložiti okoliščine in je omilila svojo kritiko na račun domače župnije).
  Zdaj pa k mojemu vprašanju. Prosim Vas za pomoč pri razreštvi mojega velikega dvoma. Kot novorojenček sem bila pred 40 leti krščena, potem pa je v naši družini bila vera strogo prepovedana (alkohol pa ne!), tako da nisem opravila nobenega drugega zakramenta. Pri rosnih 18 letih sem spoznala svojega današnjega partnerja, ki pa je popoln ateist in tudi proti vsem uradnim postopkom ovekovečenja najine zveze. Skupaj sva torej že 23 let, zadnjih 7 let sva tudi starša najini edinki. Sama sem v zadnjih 10 letih imela več težjih situacij z zdravjem in zanositvijo in sem imela veliko srečo, da sem ob vzpodbudi znanke dobila uteho, tolažbo in moč za nadaljevanje poti v cerkvi, veri in Bogu. Ko se je rodila najina hči mi jo župnik v domači župniji nekako ni \"mogel\" krstiti, zato smo poiskali danes žal že pokojnega gospoda na Štajerskem. Takrat sem se nekako zaobljubila, da bom tudi sama enkrat opravila vse zakramente. Letos bi to rada storila in tukaj je zdaj moj dvom. Ker nisem (in verjetno nikoli ne bom) poročena, ne civilno in ne cerkveno, me je domači župnik seznanil s tem, da ne morem k obhajilu. Kaj zdaj...želim si opraviti zakramente zase, ker tako čutim v srcu, saj bi me to nekako izpolnilo. Po drugi strani pa se moram zato odreči partnerju, vzeti otroku očeta, sebi sopotnika in prijatelja? In to po 23 letih, ko sva skupaj preživela že veliko lepega, pa tudi izjemno težkega (izguba nerojenega otroka). Prosim povejte mi, kaj naj sploh naredim? Glede na to, da sem že prebrala kar nekaj vaših odgovorov na tej strani me je milo rečeno strah vašega odgovora. Vem, da se bom nečemu morala odpovedati, a sama ne zberem moči in poguma za odločitev. Prosim za pomoč. Hvala in veliko uspešnih trenutkov pri vašem delu, predvsem z otroki, ki jih navdušujete, vam želim.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Damjana!
  Če je vas strah mojega odgovora, vam moram zaupat, da je mene tudi malo strah vam odgovorit na vse to, kar ste zapisala.
  Stvar je kompleksna in potegne za seboj veliko stvari, a vam hočem povedat, da se lahko vse uredi in se vam ne bo treba ničemur odpovedat, kvečjemu lahko veliko pridobite. Predvsem notranji mir.
  Nekaj drugega vam predlagam. Če se ne bojite razkriti svoje identitete (veste, da nas duhovnike veže poklicna molčečnost in takih stvari ne razglašamo), se oglasite pri nas v župnišču. Lažje se bova pogovorila in skušala najti rešitev. Lahko pokličete na (01)561 2882 ali na 041 332 674. V tem tednu bom odsoten, lahko pa se slišiva takoj na začetku drugega tedna. In še iskrena hvala za vse lepe besede in pohvale.    

  Karmen, 23.09.2009, 10:38
  Spoštovani.
  imam otroka, ki hodi v 2. razred O.Š. Rada bi ga vpisala k verouku in me zanima naslednje: ker v prvem razredu ni hodil k verouku ali to pomeni, da mora zdaj v prvi razred verouka skupaj s prvošolčki? Ali obstaja kakršnakoli možnost, da bi obiskoval verouk s svojimi sošolci, to je namreč njegova želja?
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana.
  Mislim, da sva tudi osebno govorila o vašem "problemu" in se dogovorila, da vaš otrok hodi k verouku s svojimi sošolci, kar bo zanj najlažje.    

  Helena, 29.09.2009, 12:15
  Pozdravljeni!
  Zanima me kdaj ima god moj sin Sašo, rojen 22.06, krščen je tudi kot Sašo.
  Hvala in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana.
  Sašo goduje na Aleksandra. Teh svetnikov je več. Če se držimo načela, da je god prvi svetnik s tem imenom po rojstnem dnevu, nam morate posredovati vaš rojstni dan. 2. junija npr. goduje Aleksander Lyonski, mučenec, ki je umrl leta 178.    

  Saša, 09.11.2009, 16:08
  Pozdravljeni!
  Prosim, če mi lahko poveste, kdaj goduje Saša rojena 11.8.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana.
  Saša goduje na Aleksandra. Kot je Marijinih praznikov več, je tudi Aleksandrov več. Aleksandri godujejo: 26.2.; 18.3.; 8.4.; 3.5.; 2.6. in 11.10.
  Če se držimo pravila, da naj bi bil god na prvega zavetnika po rojstnem dnevu ima god 11.10. na Aleksandra Korziškega, škofa.    

  Kristina, 08.12.2009, 10:16
  Spoštovani,
  s fantom se želiva udeležiti tečaja priprave na zakon v letu 2010.
  Ker pa nimava še točno določenega datuma poroke naju zanima koliko časa po tečaju še velja in je tečaj priznan da je opravljen (npr.nekaj mesecev pred poroko) ali velja za nedoločen čas (seveda za naju dva).
  Se je na tečaj običajno potrebno predhodno vpisati ali se ga lahko udeleživa kar ko se prične prvič predavanje? Hvala in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Kristina.
  Ko tečaj opravita vama velja neomejeno. Če bosta šla na tečaj na Krekov trg 2, oz. Poljansko 2 (je ista stavba le vhod je drug) se s prihodom na prvo predavanje tudi prijavita in ni potrebna predhodna prijava.    

  Maja, 07.01.2010, 11:46
  Pozdravljeni!
  Slišala sem za enostransko cerkveno poroko, ki velja samo za enega, ker je samo eden dal zaobljubo do smrti. Zato tisti drugi ne potrebuje nobenih zakramentov.
  Torej se tisti drugi lahko loči, ker ni cerkveno poročen in se potem poroči cerkveno z drugo osebo? Prosim za razlago.
  Lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Maja.
  Take poroke ni. Če nekdo nima zakramentov in se poroči cerkveno z nekom, ki je prejel krst in birmo (seveda tudi spoved in obhajilo), se v primeru ločitve ne more še enkrat poročiti, ker ga s tem veže t.i. naravni zakon. (Po naravnem zakonu sta se "poročila" Adam in Eva. Ni bilo nobenih zakramentov in vendar sta bila poročena). O tem se ne da tako na kratko razlagati.
  Velja pa, da se nekrščena oseba, ki se poroči s krščeno in se loči, ne more drugič cerkveno poročiti.    

  bernarda, 23.01.2010, 8:04
  Spoštovani zanima me glede cerkvene ločitve oz. ničnosti zakona. Mož je že prej pil, vendar mi je to prikrival in tudi njegovi starši so to prikrivali. Sedaj pa je to njegovo pitje postalo neznosno, tako da sem bila pretepena in pa tudi psihični bolnik je kar nisem vedela. Ali je možnost ločitve ker sem spoznala sedaj prijatelja, ki je čisto nasprotje in mu zelo veliko pomeni cerkvena poroka, vendar se zaradi mene ne more kaj lahko naredim?

     Župnik odgovarja:
  Pozdravljena Bernarda.
  Saj veste, da govorimo o razglasitvi ničnosti zakona, ne o ločitvi v civilnem pomenu.
  Najbolje bo, če stopite do domačega župnika, kjer imate stalno domovališče (T.j. kjer živite več kot tri mesece) in mu poveste za kakšen primer gre. Nočem dajati vnaprejšnjih upov glede uspešnosti, vendar, če je to vse res, kar ste omenila, mislim, da obstaja možnost, da bo zakon razglašen za ničnega. Vedeti morate tudi, da ta postopek traja dolgo a se splača, da uredite svoj stari in eventuelni novi zakon.    

  andreja, 26.01.2010, 14:01
  Zanima me razveljavitev cerkvenega zakona...zaradi poroke z drugo osebo...

     Župnik odgovarja:
  Žal ne poznam vaše situacije, zaradi katere je prišlo do civilne ločitve prvega zakona. Svetujem vam, da greste k svojemu župniku, kateremu poveste vse razloge zaradi katerih je prišlo do sedanje situacije. On mora presoditi, če obstajajo razlogi za razglasitev ničnosti prvega zakona in če obstajajo, bosta vložila ničnostno tožbo na cerkveno sodišče. Razloge vam bo on pojasnil in je najbolje, da on vloži to tožbo.    

  Kristijan, 28.01.2010, 5:44
  Lepo pozdravljeni gospod Stanko!
  Kot laični študent teologije že dlje časa razmišljam o duhovništvu. Zelo rad bi delal z ljudmi in jim na tak način predstavil Boga, Jezusa,...
  Vendar se mi zdi, da nimam podpore v duhovnikih, s katerimi se poznam. Prihajam iz delno brezbožne družine, zato se še učim in trudim živeti bolj po zapovedih. Tudi sam študij mi dela zadnje čase težave, saj mi zmanjkuje motivacije.
  Hvala za odgovor in vse dobro vam želim pri vašem delu.

     Župnik odgovarja:
  Gotovo je duhovnik, zlasti njegovo življenje velika vzpodbuda pri odločitvi za duhovniško službo in tudi hkrati žal, cokla za takšno odločitev. Seveda imamo v svojih mislih vsi nek "mušter" po katerem naj bi duhovniki prihajali iz krščansko "idealnih" družin. Vendar je preteklost že neštetokrat pokazala, da ta kliše ne vzdrži vedno. Če Bog kliče, kliče po svojih merilih in se ne ozira na naše misli.
  Nekdo je rekel v času mojega študija: "Če te je Bog "zacahnal", te ne bo kar tako izpustil iz rok.
  Kaj bi ti svetoval? Če si naletel na nerazumevanje pri nekaterih, ni rečeno, da bodo vsi tako reagirali. Gotovo je nekje oseba, ki te bo vspodbujala, predvsem se zanesi na čutenje, ki ga nosiš v sebi.
  Poišči nekoga, ki ti bo posvetil čas in svoje izkušnje in bodi do njega odkrit. Glavna ovira je, da se ne poznamo, da ni med nami pogovora, ki odkriva nove možnosti.
  Želim ti vso srečo in božji žegen. Še se lahko oglasiš.    

  Petra, 04.02.2010, 11:28
  Zanima me kdaj (datumsko) je letos birma)?
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Datum birme je bil že večkrat objavljen. Birma bo v soboto, 24. aprila ob 10,00.    

  marinka, 08.02.2010, 15:52
  Pozdravljeni!
  Zanima me kako je s prejemanjen sv. obhajila pri maši. Mašo obiskujem dvakrat mesečno in si želim prejemati hositjo, ampak k spovedi grem pa samo ob večjih praznikih.
  Zasledila sem, da se lahko pokesam tudi med mašo in tako prejmem hostijo. Ali to drži, ker greha nebi rada storila.

     Župnik odgovarja:
  Pri maši ne gremo po hostijo, ampak pristopimo k sv. obhajilu. Za to moramo biti zunanje in notranje pripravljeni: Da vsaj eno uro pred sv. obhajilom ne jemo in da smo brez greha. Če brez važnega vzroka ne prihajate k sv. maši, je to razlog, da morate prej opraviti sv. spoved.    

  nataša, 10.02.2010, 18:55
  Spoštovani.
  Zanima me v katerem mestu je buila prvič Sveta Birman? To vprašanje imam za verouk pa ne vem odgovora.
  Hvala.

     Župnik odgovarja:
  Verjetno je že prepozno za ta odgovor, to pa zato, ker sem bil zaradi romanja v Sveto deželo odsoten. Prva "birma" je bila v Jeruzalemu na binkošti - 50 dni po Kristusovem vstajenju. ko so bili pri "birmi" apostoli, ker jim Jezus pošlje Sv. duha.    

  Magdalena, 17.02.2010, 10:42
  Lepo pozdravljeni!
  Veseli me, da ste se odločili tudi za to pot do ljudi (internet) in tako marsikomu odgovorili na vprašanje, ki bi sicer ostalo najverjetneje neodgovorjeno.
  Tudi sama imam vprašanje glede krsta otroka. Sem samo krščena, otrokov oče ima vse zakramente. Če sem prav razumela krst v tem primeru ni problematičen, čeprav (še) nisva poročena? Kaj pa glede poroke: je možna brez opravljanja manjkajočih zakramentov z moje strani? Če sem prav razumela, se to lahko spregleda? Če bi se želela poročiti v cerkvi na Dolenjskem, živiva pa v Ljubljani, potrebujeva potrdila od domačega župnika? Ima pri tem vezo tudi v kateri cerkvi je bil kateri od naju krščen ali velja potrdilo župnije, kjer živimo?
  Hvala za odgovor!

     Župnik odgovarja:
  Krst otroka je možen, prav pa je, da kaj postorite za prejem zakramentov tudi sami, če je za to možnost, kar verjetno je. Tudi cerkvena poroka je možna z dovoljenjem škofa. Za poroko v drugi župnije potrebujete dovoljenje domačega župnika. Kraj poroke ni odvisen od kraja kjer ste bili krščeni. Iz župnije krsta morate dobiti krstni in samski list. Tega pa lahko izda res le župnik, kjer ste bili mkrščeni, ne glede na to, kje sedaj živite. Za poroko v drugi župniji se morate najprej pogovoriti z župnikom, kjer želite, da bi bila poroka in nato z domačim, da vam izda za to dovoljenje.    

  danijela, 23.02.2010, 20:17
  Lepo pozdravljeni!
  Zanima me ali sem lahko botra mojemu nečaku, kljub temu da sem poročena cerkveno v pravoslavni cerkvi?
  hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Za dopustno botrstvo v Katoliški Cerkvi, je potrebna popolna edinost s Katoliško Cerkvijo. Lahko ste "priča" pri krstu.    

  Ana, 25.02.2010, 18:15
  Ali je, za prejem prvega svetega obhajila, pogoj obiskovanje treh let verouka (prvi, drugi in tretji razred - leto obhajila)?

  Ana, 25.02.2010, 21:06
  Spoštovani!
  Sprašujem ali otrok lahko gre k prvemu svetemu obhajilu, čeprav v prvem razredu ni obiskoval verouka, v drugem pa le občasno, vendar pa je bil vpisan in je imel tudi vse gradivo in je bil aktiven, ko je bil prisoten. Izkaza nima. V tretjem razredu pa je obiskoval verouk redno in hodil zvesto k mašam, ne samo ob nedeljah, ampak tudi ob vseh praznikih. Vera otroku pomeni veliko prav tako tudi staršem, starim staršem in ostalemu sorodstvu. Družina je živela versko življenje, ne samo ožja ampak tudi širša. Drži se verskih običajev in zakramentov. Prebira Sveto pismo, moli. Otrok je vzgojen krščansko, v veri. Družina ima verske korenine. Edini \"greh\"? je, da otrok v prvem razredu ni obiskoval verouka, v drugem pa samo občasno. Starši so otroka spremljali pri vseh mašah in župnik jim je vero zelo poglobil. Tako starši kot otrok in tudi stari starši in sorodstvo si zelo želijo, da bi zakrament Svetega obhajila prejel. Ima tudi botra, ki živi krščansko, ima vse zakramente in redno hodi k maši. Bila bi velika škoda, da ta otrok nebi tega zakramenta prejel. Starši obžalujejo svoj greh, so se pripravljeni pokesati, spokoriti in opraviti tudi dobra za Cerkev, za Karitas, bolj zavzeto obiskovati maše kot v preteklosti, tudi bolj aktivno sodelovati v cerkvi. Biti bolj aktivni tudi v družbi.
  Ali lahko župnik ne dovoli otroku prejeti svetega obhajila samo zato, ker se otrok v prvem in drugem razredu ni udeleževal verouka, (čeprav je otrok doma bil deležen krščanske vzgoje)? Ali je to samo odločitev župnika ali dovoli otroku iti k Sv. obhajilu? Ali morda obstajajo kakšni napotki Cerkve (cerkveni zakon) ali pa se tako odloči župnik na podlagi svojega prepričanja?
  Namreč govori se, da je verouk pogoj. Vendar pa se mi zdi, da to nebi smel biti tako velik problem, če družina sicer živi zgledno krščansko življenje in je svojo vero močno poglobila zadnje leto in si iz srca želi spremeniti življenje v še bolj verno.
  Zdi pa se, da se župniki odločajo različno po župnijah (v primerih krstov, obhajil).
  Prosim za čimprejšnji odgovor, ker je nekje ena zmedena družina, ki še ne ve ali bo otrok lahko šel k prvi spovedi ali ne, ta pa je že tik pred vrati.
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Minimalni pogoj za prejem sv. obhajila je dve leti in sodelovanje v župnijskem življenju - obisk sv. maše. Če je pa praksa v kakšni župniji, da je prejem obhajila v tretjem razredu in velje za VSE, je to stvar odločitve domačega župnika. Pogovorite in dogovorite se z njim. Kaj je bil razlog, da ni obiskoval verouka ne vem. Če je bil takrat izjema glede na svoje sošolce, pač to poveže stvari tudi za pozneje.    

  Jana, 26.02.2010, 14:22
  Spoštovani!
  Imam sina Jana, rojenega 8.1. Vesela bom, če mi lahko odgovorite na naslednja vprašanja:
  Kdaj goduje?
  Ali lahko ima dva krstna botra (mojega brata in moževo sestro?
  Ali ga lahko krsti naš domači župnik v drugi župniji - na Uršlji gori?
  Hvala.
  Lep blagoslovljen dan Vam želimo.

     Župnik odgovarja:
  God bo imel na Janeza Boska - prvi Janez po rojstvu, ki je konec januarja.
  Za krst je zaželjeno, da ima dva botra. Ni pomembno kakšna je sorodstvena vez in sploh ni pogoj, da so botri sorodniki.
  Seveda ga lahko krsti vaš župnik, vendar mora dobiti dovoljenje župnika, ki upravlja Uršljo goro in pa tudi pod pogojem, da sploh v tej cerkvi krščujejo. Če ni te prakse, ne vem čemu bi bila potrebna izjema.    

  Mirko, 04.03.2010, 11:37
  Pozdravljeni!
  Prosil bi Vas za odgovor na naslednji dve vprašanji:
  - kdaj goduje svetnik, če je otroku ime Nik.
  - kdaj goduje svetnik, če je otroku ime Nuša.
  Se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Nik goduje na sv, Nikolaja - Miklavža, 6. dedember.
  Nuša pa na sv. Ano, 26. julija.    

  ..., 07.03.2010, 14:25
  Spoštovani!
  Zanima me (najmanj)koliko mora biti star birmanski boter?
  Lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Boter mora biti star najmanj 16 let, to je prvi pogoj. Drugi: Da je krščen, da je bil pri prvem sv. obhajilu in birmi in, da živi krščansko življenje (Obisk sv. maše).    

  Kristijan, 07.03.2010, 21:34
  Dober večer.
  Hvala vam za odgovor pred časom, še vedno sem brez volje in motivacije do nadaljevanja študija, tudi dvomim, da me bodo profesorji sprejeli odprtih rok, saj se z nekaterimi nisem videl že več kot leto.
  Nevem kaj naj še naredim, z večimi ljudmi sem že govoril in nisem prišel do zaključka, tako da še tavam.
  lp
  Kristijan

     Župnik odgovarja:
  Študij na fakulteti je "fakultativen" in ni razloga, če bi se še enkrat odločil za nadaljevanje, da tega tudi ne bi storil. Kaj lahko rečejo profesorji? Saj ni potrebno nosit opravičil. Potrebno je zbrat voljo in se odločit in to je potrebno storit pri samem sebi. Nihče drug ne more sprejeti te odločitve. Čim manj spraševat. Ta korak moraš naredit SAM!    

  Vlasta, 15.03.2010, 12:12
  Spoštovani!
  Ali lahko prejmem hostijo, če nisem cerkveno poročena?
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Spoštovana Vlasta.
  Sv. obhajilo lahko prejmemo pod pogoji, da smo brez velikega greha, da smo eno uro pred sv. obahjilom tešč (da nismo jedli - lahko pa vzamemo zdravila ali pijemo vodo) in, da imamo prejete vse zakramente, ki pripadajo našemu stanu. Ker ste poročena le civilno, ne izpolnjujete tretjega pogoja in žal ne morete pristopat k sv. obhajilu. Sv. zakon je eden izmed sedmih zakramentov in ste ga, kot predvidevam, da ste krščena oseba, dolžna prejeti.    

  Blaž, 04.04.2010, 21:31
  Spoštovani!
  Mene zanima če je za cerkveno poroko dovolj samo sveti krst?
  Lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  V skrajnem primeru je dovolj samo krst za cerkveno poroko, toda krst Vas moralno duhovno veže, kar so obljubili starši in botri pri krstu, da boste živeli kot kristjan in prejeli tudi ostale zakramente (sv. obhajilo in birmo). Če tega nimate, je krivda na tistih, ki so dali obljubo v Cerkvi, pa ničesar storili, da bi jo z vzgojo izpolnili.
  Če imate samo krst, se pogovorite z župnikom, kjer bo poroka, da on dobi dovoljenje od škofa za poroko. Vsekakor pa je cerkvena poroka možna.    

  Marko, 18.04.2010, 19:00
  Spoštovani!
  sem stanovalec iz neposredne bližine Vaše črnuške cerkve. Danes zjutraj se je s krajšimi pavzami razlegalo ponavljajoče se, skozi protihrupna okna prodirajoče zvonenje, ki je trajalo celo dobro uro.
  Najprej bi vas prosil, da me podučite o namenu tovrstnega zvonenja oz. o priložnosti, ob kateri se izvaja.
  Predvsem pa Vas naprošam, da zmanjšate glasnost in pa tudi število zvonenj. V mislih imam predvsem sobote in nedelje, kot je bila današnja, saj si veliko ljudi ob dandanašnjem napornem tempu v službi želi jutranjega počitka, da si nabere energije za naslednji delovni teden. Hvala!

     Župnik odgovarja:
  Spoštovani Marko.
  Verjetno ne bo držalo, da je zvonjenje trajalo več kot eno uro, ker je trajalo manj kot 15 minut. To zvoinjenje je bilo na nedeljo, ko zvoni 15 minut pred mašo, pred tem pa dve minuti eno uro pred mašo. Več zvonjenje je bilo na Veliko noč, za kar smo imeli dovoljenje. Ko nekdo umre in domači želijo, da zanj zvoni, pa to traja približno 15 minut trikrat, v času, ko pokojni leži v vežici.
  Leta 1995 je bil sprejet zakon o "hrupu" cerkvenih zvonov in po tem zakonu zadostujemo "standardom" zvonjenja po naših cerkvah.
  Podrobnejšo obrazložitev sem že podal Četrtni skupnosti Črnuče, kamor so prihajale pritožbe in so jo sprejeli kot ustrezno.    

  milka, 22.04.2010, 23:19
  Spoštovani gospod župnik!
  Hčerka je stara 35 let, samska in nima birme. Je veliko v tujini. Rada bi šla za krstno botro. Kako ji lahko pomagate, da bi dobila čim prej potrdilo o birmi. Pripravljena je plačati vse stroške. Če ji ne morete vi pomagati, pa prosim, če svetujete kje bi v Ljubljani lahko dobila to potrdilo. Je pa zelo nujno. Ali ji vi lahko izdate potrdilo za spregled. Vse bi plačala. Prosim za pomoč. Hvala!

     Župnik odgovarja:
  Dejstvo je, da nekdo, ki nima sv. birme, ne more biti boter drugemu. Če je sam zavrnil nek zakramen, kako bo lahko garantiral drugemo, da bo živel po cerkvenih pravilih. Žal ste vi naredili to napako, ker ji niste omogočili prejema birme.
  Druga napaka pa je, da mislite vse plačat. Takega potrdila ne MORETE plačat. Žal mi je, da razmišljate tako, da z denarjem dosežete vse!    

  Karmen, 25.04.2010, 22:50
  Spoštovani!
  Zanima me kdaj je letos obhajilo v Črnučah? K obhajilu gredo učenci katerega razreda?
  Hvala za odgovor.

     Župnik odgovarja:
  Prvo sv. obhajilo bo v nedeljo 16. maja ob 10,00. K njemu gredo otroci drugega razreda.    

  Renata, 26.04.2010, 7:13
  Lepo pozdravljeni!
  Mene pa zanima ali je evangeličanske vere lahko botra otroku ki bo krščen v katoliški veri! Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

     Župnik odgovarja:
  Za botrstvo se zahteva popolna povezanost s Katoliško Cerkvijo - to pomeni, da je bil nekdo krščen, birman, pri prvem sv. obhajilu in, da je poročen cerkveno, če je poročen. Člani evangeličanske Cerkve pa imajo samo krst in nobenega drugega zakramenta, torek jim manjka obhajilo, birma in poroka in zato ne morejo biti botri v Katoliški Cerkvi.    

  Lojzka, 09.05.2010, 17:31
  Zanima me zakaj ob sobotah zjutraj ne delite listkov?
  Kajti moj sin bi rad hodil ob sobotah zjutraj.
  Hvala za odgovor že v naprej.

     Župnik odgovarja:
  Žal moram povedat, da ob sobotah zjutraj nikoli ni maše že vsa leta, razen če pride na soboto zapovedan praznik in to je edini razlog zakaj ne delimo listkov. Tudi ne vem, kakšne listke ste mislila-mogoče šmarnične ali nedeljske? Šmarnice so ob večerih, nedeljske pa delimo v soboto zvečer in v nedeljo.    

  Urška, 10.05.2010, 13:20
  Spoštovani.
  Zanima me kdaj ima god hčerka Živa ki je rojena 2.1?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Živa, oz. Bibijana (Vivijana) ali Zoja, goduje 2. maja. Zoja je bila mučenka v 3. stoletju.    

  Boštjan in Blaž, 12.05.2010, 1:29
  Pred kratkim sva se preselila v Črnuče. Eden izmed razlogov za selitev v Črnuče je bil tudi ta, da je tukaj zelo mirno in se človek res lahko spočije. Vendar pa naju včasih resno zmoti prekomerno in preglasno zvonenje cerkvenega zvona. Še posebaj med vikendi, ko se človek želi spočiti in zjutraj "potegniti" še kakšno urico. Mar nebi bilo zavoljo boljšega počutja ljudi to zvonenje omejiti. Veva, da zvonenje kliče ljudi k maši, vendar ali se vam ne zdi, da ljudje dobro vedo kakšen je urnik, saj je že 2.000 let isti. Tistim, ki pa jim to dela težave pa lahko tako kot gasilce opremimo s pagerji. Lep pozdrav.

     Župnik odgovarja:
  Sem že pred kratkim odgovarjal na podobno, če že ne na identično vprašanje. Moj odgovor hranijo tudi na Četrtni skupnosti Črnuče, kjer sem natančno razložil, da je zvonjenje na Črnučah v skladu z zakonom, ki je bil sprejet leta 1995 in je v skladu z vsemi predpisi tega zakona. Naj omenim da je zvon instrument. ki ga civiliziran svet kot takega tudi sprejema.    

  Sandi, 20.05.2010, 21:23
  Moje ime je Sandi. Mene pa zanima, kdo je moj krstni zavetnik, rojstni dan mam 29. marca. Hvala!

     Župnik odgovarja:
  Sandi goduje na Aleksandra. Kot je Marijinih praznikov več, je tudi Aleksandrov več. Aleksandri godujejo: 26.2.; 18.3.; 8.4.; 3.5.; 2.6. in 11.10.
  Če se držimo pravila, da naj bi bil god na prvega zavetnika po rojstnem dnevu ima god 7.4. na Aleksandra, mučenca. •    ©  1996-2016 Župnija Ljubljana Črnuče