Cvetna nedelja
Veliki četrtek
Veliki petek
Velika sobota
Velikonočna vigilija
Velika noč
Foto galerija
Avtorji
Izdelava butaric

S cvetno (ponekod ji pravijo tudi oljčna) nedeljo vstopamo v osrednji del skrivnosti naše vere. Na ta dan obhajamo spomin Kristusovega vhoda v Jeruzalem. Takrat so mu ljudje vzklikali in ga pozdravljali s palmovimi in oljčnimi vejami. Danes v spomin na Gospodov vhod v mesto trpljenja, prinesemo k blagoslovu raznovrstno zelenje (Oljke idr.) in našo slovensko posebnost – BUTARICE. Na tem mestu bomo predstavili butarico, ki prevladuje v osrednjeslovenskih krajih na levem bregu Save, vse tja do Trojan.

295
Za izdelavo butarice potrebujemo nekaj časa, ročnih spretnosti, rastlinja, orodja in dobre volje. Naša butarica je narejena iz »7ih lesov« (vrst rastlinja).

237
Resje (že otrebljeno): en izmed »7ih lesov«. S svojo barvo silno poživi zelenje na butarici.

260
Na vrhu butarice je »pušeljc« iz leskovih šib, brinja, oljčnih vejic, lahko pa dodamo tudi kakšno cvetočo grmovnico (npr. živo rumeno forzicijo). Pod pušeljcem začnemo oblagati jedro ( trdno povezane leskove šibe) z raznovrstnim zelenjem (bršljan z jagodami, borove vejice in drugo zelenje).

243
Izdelovanje butaric je odlična priložnost za uvajanje otrok v skrivnosti naše vere in spoznavanje lepot ljudskih običajev. V teh časih, ko se nam na vsakem koraku mudi, je vse manj takih prizorov. Ampak: »Na Črnučah se ne damo!«

278
Starosta izdelovanja največjih črnuških butaric – Anton Avbelj st. Izdeluje jih že več kot 60 let. Pod njegovim mentorstvom smo črnuški fantje v preteklem desetletju izdelali kar nekaj butar velikank. Največja je merila v višino kar 18 metrov.

300
Še zadnji lepotni popravki, nato pa še nekaj jabolk in pomaranč – prav gotovo bo na tekmovanju za najlepšo in največjo črnuško butarico dobila kako nagrado.

228
Butara »velikanka«, ki jo je g. Avbelj o cvetni nedelji daroval farni cerkvi. Resje na butarici kar »žari«.

Z izdelovanjem butaric je tako kot z običaji: od kraja do kraja se razlikujejo. Ko na cvetno nedeljo pri blagoslovu opazujem vse to pisano zelenje, bi gledajoč butarice lahko rekel: »Ti si pa v Prekmurju doma« in drugemu: »Ti si pa iz Suhe krajine!«…Z veseljem opažam vse manj kupljenih butaric in več doma narejenih. Prav je tako!
Komentar na prispevek
Ime:
Shranjeni komentarji:

31.03.2007, 13:50, senka laznik
hvala za čudovit prispevek,veselim se da ne tone v pozabo in želim si da bodo še moji vnučki nosili butare.

28.03.2009, 9:56, Neznanec
ni vpisal komentarja.

29.03.2010, 14:08, mv
tudi jaz se zahvaljujem za prispevek.

09.04.2011, 20:36, Marta
zanimiva izdlava uporabil jo bom

10.05.2012, 15:17, maja
hvala

   ©  2005 Župnija Ljubljana Črnuče