Izdelava butaric
Cvetna nedelja
Veliki četrtek
Veliki petek
Velikonočna vigilija
Velika noč
Foto galerija
Avtorji
Velika sobota do sončnega zahoda

Čeprav se ta dan Cerkev mudi pri Jezusovem grobu in premišljuje njegovo trpljenje in smrt, pa ima vendarle že pridih velikonočnih praznikov. Ta dan je namreč zelo pester v bogoslužnih opravilih: zgodaj zjutraj - pri nas na Črnučah je to ob 6h – se zberemo k blagoslovu velikonočnega ognja, na katerem potem pripravimo obredne jedi, se tekom dneva pomudimo v farni cerkvi pri božjem grobu, popoldne nesemo pripravljene jedi k blagoslovu, zvečer – po sončnem zahodu, pa se zopet zberemo v cerkvi pri velikonočni vigiliji. Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje se je pred očmi Judov odvijalo ravno v času priprave na judovsko Veliko noč, ki ji kratko pravimo PASHA. O pashalnem misteriju nam bo spregovoril duh. pomočnik na Črnučah, dr. Stanislav Matičič. V teh vrsticah se bomo lahko prepričali, da je rešitev Izraela iz egiptovske sužnosti Jezus dopolnil s svojim vstajenjem in zmago nad smrtjo, katere dediči smo tudi mi! Več o pashalnem misteriju lahko preberete TUKAJ.

Priprava velikonočnega ognja: glavna kurjača Matija in Matej prejšnji dan poskrbita, da bo dovolj dračja za žerjavico, čeprav danes butare dela zelo malo Črnučanov. Nato v soboto zjutraj – še v trdi temi zakurita. Ljudje pridejo po velikonočni ogenj na veliko načinov, najpogostejša sta: doma izdelana luknjičasta »kanglica« in pa suha drevesna goba... Ogenj ima v sebi moč, da uniči in spremeni vse, kar je gorljivega - je znamenje očiščevanja, uničenja in božje sodbe. Ker s svojo svetlobo odganja temo in s toploto mraz, nas spominja na božje resnice in božjo ljubezen.

Vsako leto pride k blagoslovu velikonočnega ognja prek 50 ljudi. To je odlična priložnost za uvajanje najmlajših v skrivnosti naše vere. Pri blagoslovu ognja, ki je »predokus« Velike noči se spominjamo, kako je nekdaj Bog govoril Mojzesu iz gorečega grma. Vsemogočnega prosimo, naj v nas razvname hrepenenje po nebesih, da se bomo popolnoma prenovili in prišli v slavo večne Velike noči.

Po blagoslovu hitimo domov, saj doma že vse čaka na blagoslovljeni ogenj. Danes, ko je že plinski štedilnik redkost, kaj šele »šporget«, nikar ne izpuščajmo tega bogoslužnega opravila! Lepo bi bilo, da bi po domovih z moderno kuhinjsko opremo gorela vsaj sveča v čast Vstalemu prižgana na blagoslovljenem velikonočnem ognju. Če ne morete priti k blagoslovu sami, prosite mlade iz svoje soseske, naj vam ga prinesejo, ali pa ministrante.

Seveda ima raznašanje blagoslovljenega ognja tudi »poslovno« plat. Na fotkah vidimo, kako starejši uvaja mlajšega po svojem rajonu. Včasih so prinašalci ognja dobili v zahvalo pirh ali pomarančo, danes pa je mladina najbolj vesela kakšnega tolarja...

Priprava in uživanje velikonočnih jedi v domu in družini ustvarjajo »božje okolje« in so podoba velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci in hkrati podoba daritve sv. maše. Potica / kruh je podoba trnjeve krone, spominja pa nas tudi na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad.

Meso je po ljudskem izročilu podoba Kristusa, ki je za nas trpel in umrl. Spominja pa nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti.

Pirhi nas spominjajo na kaplje Jezusove krvi, so pa tudi podoba groba. V jacu se namreč skriva življenje, ki ob določenih pogojih zdrobi lupino in prikljuje na dan. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je vstali Kristus zdrobil.

Hren je po svoji obliki podoben žebljem. V nas naj bi s svojo ostrino zbudil sočutje do Križanega. Njegova grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in božji bližini.

Naj priprava kruha (potice), mesa, pirhov, hrena in drugih dobrot ne vzame toliko časa, da ne bi obiskali Jezusa v božjem grobu!

Voda še ni mogla zavreti na blagoslovljenem ognju, naše ministrantke in ministranti pa se že skupaj z župnikom in diakonom pripravljajo na večerno slavje velikonočne vigilije.

Najsvetejše je izpostavljeno v češčenje od 8. do 12. ure. Prav je, da ga najprej počastijo tisti, ki so najbližji oltarju - župnik z ministranti..

Blagoslov v Nadgorici

Blagoslov na Črnučah.

Blagoslov pri Vidrčan na Brodu. Vidrčanovi že leta gostoljubno sprejemajo sovaščane ob blagoslovu. Njihov dnevni prostor, ki ji pravijo kar »hiša« je bil poln do zadnjega kotička. Še posebej nas veseli šopek najmlajših pod Bogkovim kotom.

Kakor je priprava velikonočnih jedi delo vse družine, ga skupaj tudi nesimo k blagoslovu… Velikonočni blagoslov jedi je pri nas najbolj obiskano bogoslužno opravilo celega leta. Zato si želim, da bi ljudje zadržali to velikonočno veselje čim dlje in večkrat prišli v cerkev. Veliko in med seboj povezano občestvo nam je lahko samo v blagoslov!
Komentar na prispevek
Ime:
Shranjeni komentarji:

31.03.2007, 13:09, Vesna
Fajn je najti na netu kako stran, kjer je na enostaven način predstavljena simbolika velikonočnih jedi....

   ©  2005 Župnija Ljubljana Črnuče