Izdelava butaric
Cvetna nedelja
Veliki četrtek
Veliki petek
Velika sobota
Velikonočna vigilija
Velika noč
Foto galerija
Avtorji
Veliki teden v sliki in besedi na Črnučah

V postnem času, ko je duša voljna za navdihe in sporočila skrivnosti duhovnega življenja, se je porodila misel, da bi predstavili utrip dogajanja v velikem tednu sebi in svetu. Pravzaprav je ta misel tlela že nekaj časa, kot pri sv. Avguštinu zavest, da je izvoljen za Božje kraljestvo, preden se je tega prav zavedal, a pozneje odkrival svojo poklicanost. Tudi to je svojevrstni navdih skupine prijateljev, kjer je misel v samem začetku padla na rodovitna tla.

Sestavit je potrebno »scenarij«! V redu, ga že imamo. Kaj pa sodelavci? Dovolj jih je, da pokrivajo zahtevnost projekta. Volje ne manjka in tisto, kar že od svoje mladosti poznamo in vsak na svoj način doživljamo, počasi pridobiva svojo obliko. To prvo navdušenje se, hvala Bogu, ne spremeni v petkov »Križaj ga«, da bi splahnelo.

Lepo po vrsti od cvetne nedelje, blagoslova zelenja in butaric, tekmovanja najlepših, k čemur pomagajo starši – zato tudi so, pa tja do protipotresne procesije na Veliko noč ob 14.00 uri.

Kdor si bo ogledal vse te fotografije, bo mogoče skomignil z rameni, saj to poznam, saj imamo pri nas tudi tako. To je vse res. Predstavljen je delček praznovanja naše lepe domovine. Tisti delček, ki je pač naš. Bogastvo velikega tedna in sporočilo, ki ga nosi vsak dan posebej, ne more iti mimo nas zgolj kot neka tradicija, ki je last naših prednikov. Danes obhajamo veliki teden mi, ki nam je zaupano Božje kraljestvo, kot apostolom po Jezusovem vnebohodu. Pred nami je odgovornost ohranjati zaklad vere, in istega upanja z ljubeznijo, ki je Božja prvina življenja. Vse to je izraz notranjega doživljanja vere, ki mora dobiti svojo obliko v konkretnem času, na konkreten način.

Kot župnik izrekam iskreno zahvalo vsem, ki so se trudili vse dni velikega tedna in še ves čas po njem, da bi dali možnost doživetja velikega tedna tudi tistim, ki tega praznovanja ne poznate na ta način. Vsem tistim, ki jih je življenje oddaljilo od praznovanja iz katerega koli razloga (bolezen, tujina…) in tistim, ki razmišljate drugače kot mi kristjani, vendar ste v vsakem trenutku dobrodošli v cerkvi, pa tudi na naši spletni strani.

Naj nas skrivnost Velike noči bogati tudi v času po Binkoštih.

Stanko Štefanič, župnik

   ©  2005 Župnija Ljubljana Črnuče