Izdelava butaric
Cvetna nedelja
Veliki četrtek
Veliki petek
Velika sobota
Velika noč
Foto galerija
Avtorji
Velikonočna vigilija

Po zelo starem izročilu je ta noč posvečena bedenju za Gospoda. Velikonočna vigilija je najslovesnejše bogoslužje celega leta. Slavje se stopnjuje od drobnega plamenčka, preko hvalnice velikonočni sveči, svetopisemskih odlomkov, Slave, Aleluje, obnovitve krstnih obljub do slovesne evharistične daritve... Vigilija se ne sme začeti pred sončnim zahodom, končati pa se mora pred zoro velikonočne nedelje.

Slovesen začetek vigilije, ki mu pravimo tudi Slavje Luči, pričnemo z blagoslovitvijo ognja in krašenjem velikonočne sveče. »Kristus včeraj in danes – začetek in konec alfa in omega…«

Letos nam je zagodlo vreme, zato smo začetek morali nekoliko prilagoditi.

slika 8308
Velikonočno svečo prinesemo v temno cerkev. Nato diakon / duhovnik 3-krat zapoje: »Kristusova luč.« Verni odgovorijo: »Bogu hvala.« Ministranti prenesejo plamen vel. sveče ostalim vernikom.

Nato vsi skupaj stoje s prižganimi svečami poslušamo velikonočno hvalnico sveči. S hvalnico zaključujemo prvi del slovesnega bogoslužja.

Sledi drugi del – Besedno bogoslužje. V svetopisemskih odlomkih odkrivamo, kako je Bog vseskozi reševal svoje ljudstvo in ga pripravljal na odrešenje. Na voljo je 7 odlomkov iz stare in dva iz nove zaveze.

slika 8134
Po zadnjem berilu iz stare zaveze, ministranti pripravijo oltar za mašno daritev in z velikonočne sveče prižgejo oltarne sveče…

...Napetost narašča, saj komaj čakamo, da mašnik zapoje »Slavo«. Ministranti zvonijo z zvončki, orgle se mogočno oglasijo, iz lin zvonika se sliši pesem velikonočnih zvonov, ki so »prileteli iz Rima«.

»Slavi« sledi berilo iz nove zaveze in nov vrhunec slavja vigilije: prvič po 40-ih dneh posta zadoni zmagoslavna Aleluja Vstalega. Nato poslušamo velikonočni evangelij in pridigo, s katero zaključujemo drugi del vigilije.

Tretji del - Krstno bogoslužje

slika j161
Po mašnikovem nagovoru v petih litanijah vseh svetnikov le te prosimo božje pomoči, nato pa mašnik blagoslovi vodo, s katero bodo krščevali v velikonočnem času. Nato se s prižganimi svečkami odpovemo hudemu duhu in izpovemo vero v troedinega Boga.

Nato mašnik pokropi zbrano občestvo (ob kropljenju z blagoslovljeno vodo se vedno spoštljivo pokrižamo!) in z diakonom, odneseta blagoslovljeno vodo do krstnega kamna. Sledijo še prošnje za vse potrebe, s katerimi zaključimo tretji del vigilije.

Četrti del – Evharistično bogoslužje

Od tu naprej sv. maša poteka normalno, pozdrav miru, ki si ga medsebojno izražamo, pa to noč zaradi besed Vstalega apostolom: » Mir vam bodi,« dobi mističen odblesk.

Slovesni velikonočni blagoslov, in zapeta odslovitev: » Pojdite v miru, aleluja, aleluja!« Prvič po vstopnem pokleku na veliki četrtek, se mašnik in ministranti obrnejo k tabernaklju in s poklekom počastijo Najsvetejše, ki je že v »običajnem bivališču«.

Po končanem najslovesnejšem bogoslužju tega leta možje in fantje pripravijo nebo, luči in bandera za jutrišnji procesiji.

Bandera po starodavnem izročilu nosijo samski fantje. Dekleta »pazijo«, da gre ob postavljanju vse po pravilih – »Mogoče pa me moj ljubi odpelje pred oltar in bo jutri zadnjič nesel bandero,« se sprašujejo…
Komentar na prispevek
Ime:
Shranjeni komentarji:

   ©  2005 Župnija Ljubljana Črnuče